Με μικρή καθυστέρηση η επιστροφή στις αγορές. Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Με μικρή καθυστέρηση η επιστροφή στις αγορές. Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Tourists outside the old parliament building of Athens in Syntagma square
Tourists outside the old parliament building of Athens in Syntagma square
Allan Baxter via Getty Images

«Η επιστροφή στις αγορές θα πρέπει να είναι απόλυτα επιτυχημένη, αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να επιχειρηθεί», έλεγε κυβερνητικός παράγοντας στην HuffPost Greece, εξηγώντας την ολιγόωρη ή ολιγοήμερη αναβολή η οποία αποφασίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επιτελείο της κυβέρνησης την τελευταία στιγμή επικράτησε η άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει μικρή καθυστέρηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το επιτόκιο της έκδοσης θα είναι αρκετά κάτω από το 4,95% στο οποίο έφτασαν τα 5ετή ομόλογα της κυβέρνησης Σαμαρά, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε τεχνικό επίπεδο όλα είναι έτοιμα και ο ΟΔΔΗΧ μπορεί ανα πάσα στιγμή του ζητηθεί να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών. Άλλωστε ο επικεφαλής του οργανισμού έχει πλέον μεγάλη εμπειρία μετά και από την οργάνωση της έκδοσης του 2014.

Αντίθετα στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι διαδοχικές προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και να επιλεγεί η καταλληλότερη στιγμή. Αν και τα προηγούμενα 24ώρα κυβερνητικές πηγές μιλούσαν με σιγουριά για την άμεση επιστροφή στις αγορές, το μεσημέρι της Δευτέρας το Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες τις οποίες διοχέτευε το ίδιο τις προηγούμενες μέρες για έξοδο τα επόμενα 24ωρα. Συγκεκριμένα, τηλεγράφημα του ΑΠΕ ανέφερε: «Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη φημολογούμενη έξοδο στις αγορές, κυβερνητική πηγή σχολίαζε τα εξής: "Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Οποιαδήποτε κίνηση γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το γεγονός ότι την Πέμπτη συνεδριάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εγκρίνει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα αλλά και την Έκθεση Βιωσιμότητας Χρέους που θα αναφέρει ότι παρά την τελευταία δέσμευση των Ευρωπαίων στις 15 Ιουνίου το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Την ίδια ημέρα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς να έχει στην ατζέντα της Ελλάδα, αλλά ενδέχεται να δώσει σήμα σχετικά με την τύχη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ως εκ τούτου οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι μια εσπευσμένη επιστροφή στις αγορές ενδέχεται να μην φέρει τα αναμενόμενα αποτέλεσμα. Αντίθετα εισηγούνται ότι ακόμα και αν το ΔΝΤ για ακόμα μια φορά εκφράσει αρνητική γνώμη για την πορεία του χρέους, το γεγονός αυτό είναι προεξοφλημένο από τις αγορές, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση της Standrard & Poor's για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει νέο κύμα αισιοδοξίας.

Σε αυτό το πλαίσιο μέχρι και την τελευταία στιγμή θα εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιστροφή στις αγορές να γίνει πριν τη συνεδρίαση του ΔΝΤ ή αμέσως μετά προκειμένου να ξεπεραστούν πρώτα οι όποιοι κραδασμοί.

Δημοφιλή