ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/05/2016 11:09 EEST | Updated 25/05/2016 00:37 EEST

Όλες οι εξελίξεις από το κρίσιμο Eurogroup που κρίνει την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης

JOHN THYS via Getty Images
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) talks with Dutch Finance Minister and president of the Eurogroup Jeroen Dijsselbloem (R) during a Eurogroup meeting at the EU headquarters in Brussels on May 9, 2016. / AFP / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη και μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με πλήρη, όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμφωνία για αξιολόγηση, εκταμίευση της δόσης (τμηματικά) και χρέος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τους θεσμούς, η δόση των 10,3 δισ. ευρώ, θα δοθεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη, ύψους 7,5 δισ. ευρώ θα καταβληθεί τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ μετά το καλοκαίρι. Πρέπει ωστόσο να έχει υπάρξει πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων: Κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις, συνταξιοδοτικό.

Όσο για την ελάφρυνση του χρέους, θα γίνει σε 3 φάσεις: Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, το ΔΝΤ δεν αποσαφηνίζει πλήρως εάν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Όπως είπε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, το δ.σ. θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα στο τέλος του έτους. Θα προηγηθούν δύο βήματα: μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η αξιολόγηση των μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup.

Sponsored Post