Να αρχίσει η συζήτηση ζητά η Αθήνα ενώ η πίεση εντείνεται εν όψει Eurogroup

Να αρχίσει η συζήτηση ζητά η Αθήνα ενώ η πίεση εντείνεται εν όψει Eurogroup
Eurokinissi

Σε θέσεις μάχης φαίνεται ότι είναι τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ελληνική πλευρά ενόψει της κρίσιμης για την Ελλάδα συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αν και με τη θηλιά της ΕΚΤ στο λαιμό - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται το Σάββατο στο γερμανικό περιοδικό Spiegel- επιμένει ότι η παρουσίαση της νέας λίστας Βαρουφάκη εμπλουτισμένης με επτά μεταρρυθμίσεις και δύο προτάσεις θα αποκλιμακώσει τις πιέσεις των εταίρων προς την Αθήνα. Προσδοκία της ελληνικής πλευράς είναι να δοθεί το πράσινο φως προς την εκταμίευσης ενός μέρος από τη δόση των 7,2 δισ.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, το Βερολίνο δια του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε στέλνει σαφή μηνύματα. Δια στόματος του κ. Μάρτιν Γιέγκερ τονίζει ότι καταβολή δανειακής δόσης το Μάρτιο δεν θα υπάρξει προς την Ελλάδα εάν πρώτα δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης έστειλε την Παρασκευή επιστολή προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ στην οποία επισημαίνει τη σημασία έναρξης των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών ώστε τα μέτρα τα οποία η Αθήνα προτείνει να αποτελέσουν την πρώτη δέσμη συμφωνίας ενόψει της ολοκλήρωσης της τον ερχόμενο Απρίλιο. Με επτά άξονες μεταρρυθμίσεων η ελληνική κυβέρνηση προτείνει η επόμενη συμφωνία να έχει τη μορφή ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Οι πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με τις επτά μεταρρυθμίσεις συνοπτικά είναι:

  • Η ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του
  • Οι βελτιώσεις στον τομέα κατάρτισης προϋπολογισμού οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια σε δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η τήρηση του Προϋπολογισμού κατά την διάρκεια του έτους.
  • Ένα σώμα στελεχωμένο από μη επαγγελματίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής η σύνθεση του οποίου θα ανανεώνεται κάθε λιγότερο από δύο μήνες
  • Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • Η εκμετάλλευση του τομέα διαδικτυακών τυχερών παιγνίων για την είσπραξη Δημοσίων Εσόδων
  • Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας του δημοσίου και βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος
  • Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Την επιστολή Βαρουφάκη στον Ντάισελμπλουμ δεν υποδέχτηκαν παρά με σκεπτικισμό τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την βρετανική εφημερίδα Financial Times να γράφει ότι μόλις είδαν πολλοί την πρόταση για τους φοροελεγκτές- «μυστικών πρακτόρων» (undercover), γέλασαν. Την ίδια στιγμή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κυβέρνησης με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να τονίζει ότι η «η κυβέρνηση επιθυμεί το νέο μνημόνιο να ονομαστεί σε "συμβόλαιο για την ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας"» ενώ προσέθεσε ότι «βαφτίζει το κρέας, ψάρι». Στο ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «Αντιφατικές, γενικόλογες ή γελοίες προτάσεις» και στο Ποτάμι επεσήμαναν ότι στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για το Eurogroup της Δευτέρας «με τη λογική του μαθητή που πάει να ξεγελάσει τον δάσκαλο».

Η Αθήνα ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να έχει στείλει ξεκάθαρο σήμα ήδη από την Πέμπτη. Η Ελλάδα έμεινε εκτός χρηματοδότησης και μπήκε φρένο και στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων. Το μόνο που πήρε το πράσινο φως ήταν η με το σταγονόμετρο οριακή αύξηση της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ELA κατά 500 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εμπόδιο για τα ελληνικά σχέδια άντλησης ρευστότητας έχει τεθεί.

Την ίδια ώρα, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες καθώς είναι και επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν έχουν πρόβλημα με τη ρευστότητα».

Παρ'όλα αυτά μιλώντας στο περιοδικό Spiegel ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι εάν η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φέρει αντίρρηση για την αύξηση εκδόσεων βραχυπρόθεσμου χρέους αναλαμβάνει μια σοβαρή ευθύνη και επεσήμανε πως «Η ΕΚΤ εξακολουθεί να έχει ένα σχοινί γύρω από τον λαιμό μας».

Τις επόμενες ημέρες ο ίδιος θα έχει τελικά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όπου θα τεθούν επί τάπητος το πως ως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μεταβεί μόνο στις Βρυξέλλες αλλά θα ταξιδέψει έως και το Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Άνχελ Γκουρία, τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη αναχωρήσει από την Παρασκευή για τη Βενετία όπου θα συμμετάσχει σε διήμερο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Assessing Risk: Business in Global Disorder». Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Π.Παντοάν.

Δημοφιλή