Οι απαιτήσεις για το Ασφαλιστικό, η αξιολόγηση που θα πάρει μήνες και ο ρόλος του ΔΝΤ στο επίκεντρο του Eurogroup

Οι απαιτήσεις για το Ασφαλιστικό, η αξιολόγηση που θα πάρει μήνες και ο ρόλος του ΔΝΤ στο επίκεντρο του Eurogroup

Η Ελλάδα στο μενού του Eurogroup που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, ενώ στο τραπέζι βρέθηκαν το Ασφαλιστικό, το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης και -ιδιαίτερα βασικό- ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Δεν ήταν ωστόσο συνεδρίαση αποφάσεων

To Eurogroup αναγνώρισε ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει πρόοδο, δεν μπήκε στις λεπτομέρειες του ασφαλιστικού, όπως τονίστηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, αλλά οι εταίροι απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις για την κυβερνητική πρόταση, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι άλλωστε σημαντική προκειμένου να υπάρξει η πλήρης εκείνη εικόνα των δημοσιονομικών που θα επιτρέψει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Υπάρχουν κάποια θέματα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τα οποία οι θεσμοί ζήτησαν επιπλέον διευκρινήσεις» σημείωσε ο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να δοθούν γρήγορα τα στοιχεία έτσι ώστε να προχωρήσει η αποστολή των ελεγκτών στην Αθήνα.

«Καμπανάκι» Ρέγκλινγκ για τη ρευστότητα τον Φεβρουάριο

Πάντως, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ χτύπησε ένα καμπανάκι για το θέμα της ρευστότητας εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα και χωρίς καθυστερήσεις, καθώς τόνισε ότι η κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας θα μπορούσε να δυσκολέψει ξανά τον Φεβρουάριο.

Τόνισε δε ότι η πρώτη δόση για το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλήρως καταβληθεί.

Όπως εξήγησε, από τα 10 δισ. ευρώ τα οποία ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,6 δισ. δεν χρειάζεται τελικά να καταβληθούν.

Το ΔΝΤ μένει

Αυτό που έγινε σαφές σήμερα είναι ότι ξεκαθαρίζεται πλέον ο ρόλος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ μένει, κάτι που έχει αποδεχτεί και η κυβέρνηση.

Άλλωστε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι βέβαιη. «Έχουμε τη δέσμευσή τους για συμμετοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά, και μάλιστα είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τον διαβεβαίωσε στην πρόσφατη συνάντησή τους ότι η Ελλάδα αποδέχεται το γεγονός ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας.

Λίγη ώρα αργότερα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, διαβεβαίωνε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα -και σε χρηματοδοτικό επίπεδο. Όταν όμως εκπληρωθούν οι δύο όροι του: συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και γενναίο μεταρρυθμιστικό πακέτο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε επίσης ότι το Ταμείο ζητεί γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τι ζητά το ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό, τι λένε οι ευρωπαίοι

Και εδώ είναι το δεύτερο ζήτημα που ενδέχεται να δημιουργήσει θέματα. Η διαφωνία του ΔΝΤ σε σημεία της πρότασης της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece, το Ταμείο εκτιμά ότι με δεδομένο τα μειωμένα έσοδα του συστήματος, η χρηματοδοτική επάρκεια του Ασφαλιστικού μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με μεγαλύτερες περικοπές.

Από την άλλη, ο εταίρος παίκτης, οι Ευρωπαίοι, στέλνουν θετικά μηνύματα για την πρόταση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε σοβαρή την πρόταση της ελληνικής πλευράς ωστόσο, όπως επισήμανε, μένει να φανεί αν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος. «Η πρόταση για το ασφαλιστικό είναι σοβαρή. Πρέπει να εξετάσουμε αν είναι και οικονομικά βιώσιμη, γιατί σήμερα το σύστημα στηρίζεται πολύ στον προϋπολογισμό. Το ΔΝΤ και η Κομισιόν θα κάνουν αυτή την ανάλυση. Τότε θα τη συζητήσουμε στο Eurogroup» είπε χαρακτηριστικά.

Το Ταμείο από την άλλη εμμένει στην άποψη του ότι το εύρος του δημοσιονομικού κενού μεγαλώνει, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων έως και 3 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμά ότι είναι αδύνατο η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο.

Η αξιολόγηση που αργεί

Και φτάνουμε στο θέμα της αξιολόγησης που ήδη έχει καθυστερήσει. Η κυβέρνηση μπορεί να επιθυμούσε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά τα μηνύματα που φτάνουν από τους δανειστές είναι ότι θα καθυστερήσει.

Όπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup νωρίτερα, αν ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες στις συζητήσεις με τους θεσμούς θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και επανέλαβε ότι τότε θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος. «Το υποσχεθήκαμε και θα το κάνουμε γιατί το ζητά και το ΔΝΤ, που παράλληλα θέλει μια ισχυρή ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Έχουμε δεσμευτεί να το κάνουμε και θα γίνει», είπε.

Όσον αφορά στον χρόνο που θα απαιτηθεί, επανέλαβε ότι αναμένει η διαδικασία να κρατήσει μήνες και όχι εβδομάδες.

O πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε τέλος ευτυχής για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, ενώ σχετικά με το σχέδιο του ασφαλιστικού σχολίασε ότι είναι εμφανές πως έχει γίνει σκληρή δουλειά.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε απλά έναν απολογισμό δεν θα μπούμε σε βάθος».

Στο θέμα σχετικά με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι υπάρχει μεν καθυστέρηση, αλλά είναι «κατανοητή», ενώ σχολίασε ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Τσακαλώτος: Όπου πήγα με άκουσαν με συμπάθεια

Στην περιοδεία του σε έξι πρωτεύουσες και τις συναντήσεις με τους ομολόγους του αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος και σημείωσε ότι όπου πήγε τον άκουσαν με συμπάθεια. «Βρήκα ευήκοα ώτα, καθώς και ανθρώπους που αναζητούν λύσεις και όχι προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο υπουργός τις συζητήσεις που είχε με τους ομολόγους του κατά την περιοδεία του απασχόλησαν και ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

Δημοφιλή