Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών: Δεν υπήρξε συμφωνία για «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών: Δεν υπήρξε συμφωνία για «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς
sooc

Σε ακόμα μια παράταση, αυτή τη φορά μέχρι την Τρίτη, οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να υπάρξει «αμοιβαία αποδεκτή» λύση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις από την προηγούμενη Τετάρτη απέδειξαν το αναμενόμενο. Η λύση στο γρίφο των πλειστηριασμών και κυρίως στη διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν είναι εύκολη. Ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν είναι το γεγονός ότι ο χθεσινός κύκλος διαπραγμάτευσης είχε διάρκεια 17ώρες. Οι επαφές ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής για να ολοκληρωθούν στις 5 το πρωί της Δευτέρας.

Σύγκλιση υπάρχει για την προστασία μόλις του 25% της κύριας κατοικίας των αδυνάτων, όπως απαιτούν οι θεσμοί. Ωστόσο όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η προστασία να φθάνει η κάλυψη -με κάποια κριτήρια που θα μπουν- έως και το 58% των κόκκινων στεγαστικών δανείων ώστε η ομπρέλα να καλύψει και τα μεσαία στρώματα.

Ταυτόχρονα αναζητείται πλέγμα κριτηρίων που «θα ξεσκεπάζει τους μπαταχτσήδες» σε αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή έχει επέλθει συμφωνία. Πρόκειται για θέματα όπως η διακυβέρνηση των τραπεζών και ο ρόλος του ΤΧΣ.

Οι δύο πλευρές επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, έστω και αν με παρέμβαση του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η δήλωση του κ. Ντάισελμπλούμ αποτελεί σαφές μήνυμα προς τις αγορές εν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η συμφωνία ακόμα αναζητείται.

Το γεγονός ωστόσο, ότι οι δανειστές μετέθεσαν το Euro Working Group για την Τρίτη, δείχνει ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν μεγάλες, με την Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, να έχουν διαρκώς ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου και τους προϊσταμένους των οργανισμών τους αντίστοιχα.

Οι διαφορές

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσαν ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση τόσο στα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, όσο και στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια οι δανειστές επιμένουν στην αγορά από ξένα funds τα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων. Δηλαδή οι δανειστές επιθυμούν να περάσουν στα funds όχι μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και τα στεγαστικά, καθώς και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πληροφορίες από την Ελληνική πλευρά θέλουν την κυβέρνηση να μην αποδέχεται την απαίτηση των δανειστών. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά και του πόσο πολύ έχουν «ανοίξει» την κουβέντα οι δανειστές είναι ότι κυβερνητικός παράγοντας ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και όχι τα εξυπηρετούμενα, ενώ άλλο στέλεχος ανέφερε πως η ελληνική πλευρά δεν συζητά την πώληση των δανείων σε funds.

Το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι η όποια συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια δεν θα ψηφιστεί άμεσα, αλλά θα πρέπει τώρα να αποφασιστεί η στρατηγική διαχείρισης τους. Αντίθετα, με νόμο θα περάσει η συμφωνία για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Οι συγκλίσεις

Αντίθετα με το τι συμβαίνει στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, συμφωνία υπάρχει για τις 100 δόσεις, το ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τα γενόσημα φάρμακα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία για τη μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και ως ισοδύναμο θα οριστεί η αύξηση κατά 5 λεπτά στη στήλη των τυχερών παιχνιδιών.

Συμφωνία επετεύχθη και στο θέμα των 100 δόσεων. Συγκεκριμένα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές αποδέχθηκαν να μην χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι αφήνουν απλήρωτες τις τρέχουσες οφειλές τους έστω και για μια ημέρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το διάστημα των 30 ημερών (από τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη εκτός ρύθμισης οφειλή) προς το παρόν θα παραμείνει ως έχει. Ωστόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν αυτό το περιθώριο να καταργηθεί σταδιακά με δύο ενδιάμεσους σταθμούς τον Ιούνιο του 2016 και τον Δεκέμβριο του

επομένου έτους . Το χρονικό περιθώριο, πριν φτάσει στη μία ημέρα, θα περιοριστεί σε 20 και 10 ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συμφωνία υπάρχει και για τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων ενώ «έκλεισε» και το θέμα των διοικήσεων των τραπεζών.

Δημοφιλή