Έξοδο στις αγορές πάση θυσία επιχειρεί η κυβέρνηση. Η διεθνοποίηση του ζητήματος, τα εμπόδια και η στρατηγική της Αθήνας

Έξοδο στις αγορές πάση θυσία επιχειρεί η κυβέρνηση. Η διεθνοποίηση του ζητήματος, τα εμπόδια και η στρατηγική της Αθήνας
Eurokinissi

Τον καθαρό δρόμο για την έξοδο στις αγορές αναζητά η κυβέρνηση, επιχειρώντας έτσι να στείλει μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα, παρά το καθημερινό «ψαλίδισμα» των προσδοκιών από την πλευρά των Θεσμών. Με τον πήχη των προσδοκιών για μια λύση για το χρέος εντός του πλαισίου που είχε θέσει η κυβέρνηση να έχει κατέβει ιδιαίτερα χαμηλά, ξεκινά τις προσπάθειες για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έστω και χωρίς να υπάρχει ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Ήδη από χθεςτο Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκίνησε την προσπάθεια «διεθνοποίησης» της υπόθεσης. Αρχικά με το ραντεβού που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με τους πρέσβεις των χωρών- μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την υπόθεση του Ελληνικού χρέους, αλλά και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.΄

Αμέσως μετά ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ στην Αθήνα, με στόχο να στείλει σαφές μήνυμα στο εξωτερικό. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ και πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες» τόνισε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά αισθάνεται ότι έχει κάνει τη δουλειά της», ενώ αναφορικά με τη λύση που προτάθηκε στο τελευταίο Eurogroup τόνισε ότι «αυτό που ήταν στο τραπέζι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό»

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συμπεριλάβει τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή επιστροφή στις αγορές ώστε να τερματιστεί η εξάρτηση της χώρας από τα «δάνεια διάσωσης»

Επόμενος κρίσιμος σταθμός το ραντεβού που έχει κλείσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Θεσμούς στις 31 Μαΐου στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να παραστούν σε συνέδριο με θέμα την Ελληνική Οικονομία. Εκεί εκτός από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα θα βρίσκονται και ο Benoit Coeuré, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο επικεφαλής της αποστολής του ESM για την Ελλάδα Nicola Giammarioli, ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello, καθώς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici.

Η σύνθεση του συνεδρίου επιτρέπει τη διεξαγωγή ενός άτυπου Brussels Group, έστω και με την απουσία κάποιων εκ των πρωταγωνιστών του Ελληνικού ζητήματος. Βασικός στόχος τόσο σε αυτή τη συνάντηση (εάν τελικά γίνει στο περιθώριο του συνεδρίου), αλλά και στις υπόλοιπες διαβουλεύσεις οι οποίες εξακολουθούν να γίνονται, είναι να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ θα εντάξει τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστω και χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη λύση για το χρέος.

Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με πληροφορίες κινείται και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα έχει συνεχείς επαφές με όλες τις πλευρές. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η Ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν και τη Γαλλία, αναζητούν μια φόρμουλα προκειμένου το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να αποφασίσει ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ότι χρειάζεται ώστε να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Μια τέτοια δήλωση θα μεταθέτει και πάλι για αργότερα τις οριστικές αποφάσεις για το χρέος, αλλά ίσως θα δίνει στο ΔΝΤ τη δικαιολογία για να παραμείνει έστω και χωρίς χρηματοδότηση στο Ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, μια τέτοια λύση δεν μοιάζει ικανή προκειμένου να ικανοποιήσει και την ΕΚΤ ώστε να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Με βάση τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να εξετάζει και το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές χωρίς να έχει προηγηθεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ξεκάθαρος προς του ξένους ανταποκριτές λέγοντας ότι «ακόμα και χωρίς το QE δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα στερηθεί την πρόσβαση στις αγορές». Ωστόσο, αν και ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για πολιτική βούληση της κυβέρνησης για επιστροφή στις αγορές, χρειάστηκε να επικαλεστεί και τη «Θεία παρέμβαση» καθώς απαντώντας σε ερώτηση εάν η ΕΚΤ θα εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είπε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και « όπως και ο ¨Κυριος μας¨ λειτουργεί με μυστήριους τρόπους».

Δημοφιλή