Εντατικοποίηση των διαδικασίων για την αξιοποίηση της λίστας «Μπόργιανς» με τους Έλληνες φοροφυγάδες

Εντατικοποίηση των διαδικασίων για την αξιοποίηση της λίστας «Μπόργιανς» με τους Έλληνες φοροφυγάδες
Eurokinissi

Οι λίστες «Μπόργιανς» και ο χειρισμός της υπόθεσης βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Σημειώνεται ότι ο όρος λίστες «Μπόργιανς» αναφέρεται σε λίστες με Έλληνες φοροφυγάδες που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάτερ-Μπόργιανς.

Οι επικαλούμενες λίστες «Μπόργιανς» περιέχουν 10.588 ΑΦΜ Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα UBS, που φτάνουν το συνολικό ποσό των 6,5 δισ. ευρώ και αφορούν τα έτη 2006 και 2008 .

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, όσον αφορά το χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης και ο οικονομικός Εισαγγελέας ζήτησε ενίσχυση στο έργο του. Το αίτημα έγινε δεκτό και δόθηκε εντολή να του παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια, για την έρευνα της υπόθεσης.

Αποφασίστηκε επίσης να γίνονται τακτικές συναντήσεις της εν λόγω ομάδας που χειρίζεται την υπόθεση «Μπόργιανς» μία φορά την εβδομάδα, με στόχο τον όσο το δυνατό καλύτερο συντονισμό, αλλά και την επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Παναγιώτης Αθανασίου, οι Εισαγγελείς που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας, για τη συμφωνία με τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, κ. Ελένη Τουλουπάκη και κ. Ιωάννης Δραγάτσης, ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Γιώργος Βασιλειάδης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο ερώτημα για το εάν ήταν μεγάλης αξίας αυτά τα στοιχεία είπε: «Πρέπει κανείς να εξετάσει καταρχάς τα δεδομένα. Δεν είναι όλοι όσοι περιέχονται στα δεδομένα παράνομοι. Υπάρχουν και νόμιμοι λογαριασμοί στην Ελβετία. Πρόκειται, ωστόσο, για συνολικές καταθέσεις ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Δεδομένων των μάλλον υψηλών τελών τήρησης λογαριασμού και των χαμηλών επιτοκίων στις ελβετικές τράπεζες δεν είναι εσφαλμένη η υποψία, ότι εδώ πρόκειται για μια μεγάλης έκτασης παραβίαση των φορολογικών νόμων».

Επιπλέον στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι είχε έρθει σε επαφή με την προηγούμενη κυβέρνηση για να δώσει λίστες φοροφυγάδων, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο τέως υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προέβη σε διάψευση.

Δημοφιλή