Ποιες αλλαγές προωθούνται στο φορολογικό και το αγκάθι του ασφαλιστικού

Ποιες αλλαγές προωθούνται στο φορολογικό και το αγκάθι του ασφαλιστικού
SOOC

Με τα δύο μεγάλα αγκάθια που δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης να παραμένουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό, πολλά είναι τα σενάρια στον κυριακάτικο Τύπου για το τι μέλλει γενέσθαι στα δύο κρίσιμα νομοσχέδια, απαραίτητα για κλείσει η αξιολόγηση.

Οι δανειστές θέλουν τα δύο νομοσχέδια να κατατεθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στη Βουλή.

Φορολογικό με τρεις κλίμακες

Σύμφωνα με πηγές της Καθημερινής, οι δανειστές επιμένουν στη διατήρηση των τριών φορολογικών κλιμάκων που ισχύουν σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που δεν κατονομάζει, ανέφερε στην εφημερίδα ότι οι κλίμακες που είχαν προταθεί από την κυβέρνηση αποτελούν τη βάση προκειμένου να δημιουργηθούν οι τελικές που θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2016, καθώς και των επόμενων ετών. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι στόχος είναι να μην υπάρχουν μεγάλες διαφορές σ’ εκείνες των ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών σε ό,τι αφορά τους συντελεστές.

Δηλαδή, οι δύο κλίμακες θα είναι σχεδόν ίδιες, με τη διαφορά ότι αυτή για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα έχει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ ή διαφορετικά την έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ. Αντίθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, ωστόσο έχουν το δικαίωμα της χρήσης των δαπανών που μειώνουν σημαντικά το φορολογητέο εισόδημα.

Ειδικότερα:

1. Κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Η νέα κλίμακα που βρίσκεται υπό συζήτηση έχει πολλές ομοιότητες με την ισχύουσα, με τη διαφορά ότι πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 60.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου αυξημένος από το 42% στο 50%. Στις υπόλοιπες κλίμακες θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης κάτι που σημαίνει ότι θα τροποποιηθούν μερικώς. Η προτεινόμενη φορολογική κλίμακα προβλέπει:

• 22%-25% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.000 ευρώ με ενσωματωμένη της εισφορά αλληλεγγύης.

• 32%-35% για το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ.

• 42%- 45% για επίπεδο ετήσιου εισοδήματος από τις 42.001 έως τις 60.000 ευρώ.

• 50% πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 60.000 ευρώ.

Για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις θα εξακολουθήσει να ισχύει έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ. Ειδικότερα, μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 21.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει από την κλίμακα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ. Πάνω από το όριο ετησίου εισοδήματος των 21.000 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 41.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά το 10% του ποσού ετησίου εισοδήματος πέραν των 21.000 ευρώ. Η έκπτωση μηδενίζεται στο επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Ουσιαστικά, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους παραμένει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ.

Στόχος είναι η τελική επιβάρυνση με ενσωματωμένη την εισφορά αλληλεγγύης να μη διαφοροποιείται από τα ποσά φόρου που καταβάλλονται σήμερα για εισοδήματα έως και 60.000 ευρώ. Αντίθετα, περισσότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν όσοι αποκτούν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, με την προσθήκη του συντελεστή 50%.

2. Κλίμακα εισοδημάτων από ενοίκια. Υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν οι περίπου 1,7 εκατ. φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα, εφόσον εφαρμοσθεί η νέα κλίμακα που προβλέπει το 3ο μνημόνιο. Η κλίμακα που προτείνεται να εφαρμοστεί για τα εισοδήματά τους, διαμορφώνεται ως εξής:

• 15% από 11% σήμερα, για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Οι έχοντες εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια θα πληρώσουν 36% περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, για εισόδημα 10.000 ευρώ θα προκύψει πρόσθετος φόρος 400 ευρώ.

• 35% από 33% για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12.000 έως τις 40.000 ευρώ.

• Εξετάζεται να θεσπιστεί και τρίτος συντελεστής 40% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ.

3. Κλίμακα ελευθέρων επαγγελματιών. Προτείνεται νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων τους, η οποία θα αντικαταστήσει την ισχύουσα που προβλέπει επιβολή φόρου με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 50.000 ευρώ. Η προτεινόμενη κλίμακα είναι όμοια με αυτή των μισθωτών-συνταξιούχων, δηλαδή θα ισχύουν οι συντελεστές 22%-25%, 32%-35%, 42%-45% και 50% με τη διαφορά ότι ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ.

Ωστόσο, θα υπάρχει η δυνατότητα να εκπέσουν οι δαπάνες των ελευθέρων επαγγελματιών, μειώνοντας το φορολογητέο εισόδημα και κατ’ επέκταση τους αναλογούντες φόρους. Σε κάθε περίπτωση, οι πιστωτές είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι στην κατάργηση της κλίμακας αυτής, δεδομένου ότι στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις καταγράφεται η υψηλότερη φοροδιαφυγή.

Ασφαλιστικό

Οι δανειστές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», έχουν αποστείλει μήνυμα στην Αθήνα ότι «κλειδί» για τη θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η εφαρμογή των προβλέψεων του σχεδίου Κατρούγκαλου για περικοπές στις κύριες συντάξεις από ένα ύψος και επάνω και για τους ήδη δικαιούχους. Όπως υπογραμμίζεται, η πρόταση αυτή είναι κατά παράβαση της «κόκκινης γραμμής» Τσίπρα για προστασία των υφιστάμενων κύριων συντάξεων. Το αντάλλαγμα σε περικοπές στις κύριες συντάξεις άνω ενός ποσού (γύρω στα 1.500 ευρώ), σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», θα είναι να μη ζητήσουν οι δανειστές άλλα δημοσιονομικά μέτρα για το 2016.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος», οι δανειστές γενικότερα δεν φαίνονται να βιάζονται, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά και θέλει να αποφύγει μια νέα κρίση ρευστότητας, οπότε και επείγεται να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Σημειώνεται πως, όπως είναι γνωστό, η αξιολόγηση και η ρύθμιση χρέους συνδέονται με τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και στα Δημοσιονομικά – και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι δανειστές εργάζονται χωρίς άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, με το ΔΝΤ και τον ESM κυρίως να ανταλλάσσουν προτάσεις, στοιχεία και πληροφορίες. Η λύση, όπως εκτιμάται, θα έρθει στα αγγλικά, για παρατηρήσεις από την ελληνική πλευρά και βελτιώσεις, χωρίς όμως να αλλάζει το πνεύμα της συμφωνίας.

Δημοφιλή