ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/10/2015 05:48 EEST | Updated 05/10/2015 07:39 EEST

Ανείσπρακτα ενοίκια: Από 13% έως 33% η επιβάρυνση χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων

eurokinissi

Στη Βουλή κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 με χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και όσους δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα». Το προσχέδιο περιέχει δύο σημεία τα οποία αφορούν χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη την χώρα.

Το ένα έχει να κάνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια και την παραχώρησή τους στο ελληνικό Δημόσιο. Το προσχέδιο προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες την κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται καθώς θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece η επιβάρυνσή τους θα κυμανθεί από 13% έως 33% ανάλογα με το ύψος του ενοικίου. Πιο αναλυτικά για ενοίκια μέχρι 1000 ευρώ η επιβάρυνση θα αγγίξει το 13% ενώ από ενοίκια 1000 ευρώ και πάνω η επιβάρυνση θα αγγίξει το 33%.

«Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τιμωρούνται για την ευαισθησία τους» υπογραμμίζει στην HuffPost Greece, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς, ο οποίος συμπληρώνει ότι πρόκειται για «εμμονή της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα στην οποία η κυβέρνηση υπέκυψε».

Ο κ. Παραδιάς επισημαίνει επίσης ότι μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται στους ιδιοκτήτες ακινήτων από το γεγονός ότι δεν μπορούν να κάνουν και έξωση στον ενοικιαστή που χρωστά ενοίκια.

Η κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στη Δημόσιο δεν είναι όμως και το μοναδικό πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται και από το γεγονός ότι θα πληρώσουν και πάλι ΕΝΦΙΑ, όπως ακριβώς ίσχυε και πριν. Δίχως δηλαδή την παραμικρή αλλαγή και μάλιστα υπολογισμένο με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων του 2007.

Με τη μόνη διαφορά ότι οι τιμές αυτές είναι πέρα από κάθε λογική καθώς το 2007 η ελληνική οικονομά δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή και η αγορά ακινήτων ήταν σε σαφώς καλύτερη μοίρα, καθώς δεν είχε βιώσει ακόμη τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Ο δεύτερος γρίφος του προϋπολογισμού έχει να κάνει με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση το οποίο αφορά επίσης χιλιάδες οικογένειες. Στην συνεδρίαση της Κυριακής το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) φέρεται να αποφάσισε να επιβληθεί κανονικά ο υψηλός συντελεστής σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία και ο συντελεστής για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μαθημάτων γυμνασίου και λυκείου να κυμαίνεται από μηδενικός έως 13%., αλλά να εξαιρεθούν τα νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Το τελευταίο αναφερόταν μάλιστα και στην πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΥΣΟΙΠ, ωστόσο λίγο μετά σε νεότερη ανακοίνωση που εξεδόθη είχε παραληφθεί.

Sponsored Post