ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/03/2015 04:33 EET | Updated 26/03/2015 04:34 EET

Στουρνάρας: Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Ομιλία στο LSE με μηνύματα στην κυβέρνηση

Bloomberg via Getty Images
Yannis Stournaras, governor of the Bank of Greece, speaks during his address at the London School of Economics (LSE) in London, U.K., on Wednesday, March 25, 2015. The European Central Bank approved an increase of more than 1 billion euros ($1.1 billion) in the emergency funds available to Greek lenders, two people familiar with the decision said. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να έλθει σε συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές της έχουν αυξηθεί μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο London School of Economics.

Η γλώσσα του σώματος

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρας η γλώσσα του σώματος του Έλληνα Πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα ήταν «σωστή» και ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχει βελτιωθεί.

Όπως είπε η βασική πρόκληση για την Ελλάδα είναι να παράσχει ένα πειστικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της ζώνης του ευρώ, με αντάλλαγμα μια νέα συμφωνία για χρηματοδότηση.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε βεβαίως ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει του ευρώ και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις ενός Grexit. «Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί και ένα Grexit δεν θα έφερνε κανένα όφελος», τόνισε.

Μηνύματα στην κυβέρνηση

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει μια μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσει τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα είχαν τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε διάλεξή του στο London School of Economics το βράδυ της Τετάρτης.

Οι άμεσες προκλήσεις για την κυβέρνηση είναι κατά τον κ. Στουρνάρα η παγίωση των δημοσιονομικών επιτευγμάτων, η περαιτέρω εξειδίκευση και συμφωνία με τους θεσμούς της πλήρους λίστας συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων έως το τέλος Απριλίου, καθώς και η εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων ώστε να επιτραπεί η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας διαδικασίας αξιολόγησης.

Sponsored Post