ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2016 09:54 EEST | Updated 06/07/2016 10:56 EEST

Societe Generale: Η τραπεζική κρίση στην Ιταλία μπορεί να πυροδοτήσει μια συστημική κρίση στην Ευρώπη

Eric Vidal / Reuters
Italian Prime Minister Matteo Renzi gestures as he leaves the EU Summit in Brussels, Belgium, June 28, 2016. REUTERS/Eric Vidal

Η τραπεζική κρίση της Ιταλίας θα μπορούσε να μεταδοθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Societe Generale SA, ο Lorenzo Bini Smaghi στο Bloomberg και επισημαίνει πως οι κανόνες που περιορίζουν την κρατική βοήθεια ίσως να πρέπει να επανεξεταστούν.

«Ολόκληρη η τραπεζική αγορά βρίσκεται υπό πίεση. Υιοθετήσαμε κανόνες για το δημόσιο χρήμα, όμως αυτοί οι κανόνες πρέπει να αξιολογηθούν σε σχέση με μια αγορά η οποία βρίσκεται ενώπιον μιας δυνητικής κρίσης και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το εάν πρέπει να εφαρμοσθεί κάποιου είδους περιορισμός (στην εφαρμογή αυτών των κανόνων)».

Με τις ιταλικές τράπεζες να έχουν το βάρος των 360 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων, η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να βρει τρόπους να τις εξυγιάνει την ώρα που οι μετοχές των ισχυρότερων ιταλικών τραπεζών έχουν καταρρεύσει, έπειτα και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Τώρα η κυβέρνηση εξετάζει την ενεργοποίηση ευρωπαϊκού κανονισμού που θα επιτρέπει προσωρινή κρατική βοήθεια προς μια τράπεζα, εφόσον αυτή βρεθεί, έπειτα από τη δοκιμασία των stress tests, με έλλειμμα όπως η περίπτωση της Monte dei Paschi di Siena, αναφέρει πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων και επικαλείται το Bloomberg.

Παρά τα προβλήματα στις αγορές είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια και αφορούν τον τραπεζικό τομέα διαμήνυσε την περασμένη Τρίτη ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ και πρόσθεσε πως η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κομισιόν για το πως θα εφαρμοσθεί το πλαίσιο αυτών των κανονισμών σε αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες. «Είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί ένας τρόπος» είπε.

«Η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά είναι αντιμέτωπη με το ρίσκο μιας συστημικής κρίσης εκτός και αν οι κυβερνήσεις αποδεχτούν την ιδέα ότι τα χρήματα των φορολογούμενων θα είναι η τελευταία διέξοδος σε μια κρίση. Σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να συμβεί όσο πιο σύντομα γίνεται» είπε ο Bini Smaghi.

«Τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία έχουν πάρα πολλές τράπεζες οι οποίες δεν είναι κερδοφόρες και απαιτούνται περαιτέρω μέτρα εξυγίανσης. Η Ιταλία πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να λάβει μη δημοφιλή μέτρα που θα συμπεριλαμβάνουν περικοπές δαπανών και θέσεων εργασίας. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ευρωπαϊκή λύση. Μέχρι τώρα είχαμε μόνο εθνικές λύσεις, αλλά τώρα χρειαζόμαστε ξεκάθαρη στήριξη», τόνισε ο Smaghi.

Όσον αφορά στο Brexit, ο Smaghi δήλωσε πως αναμένει οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία να έχουν μακρύ χρονικό ορίζοντα, ενώ σχετικά με την πρόταση της Βρετανίας να μειώσει τον εταιρικό φόρο για την προσέλκυση εταιρειών, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν επικίνδυνο φορολογικό ανταγωνισμό στην Ευρώπη.