Αύξηση στις διεθνείς αφίξεις αναμένεται το 2016. Εξαιρούνται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Αύξηση στις διεθνείς αφίξεις αναμένεται το 2016. Εξαιρούνται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
Sooc

Αύξηση στις αφίξεις τουριστών θα έχουμε το 2016, εκτιμά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κάτι όμως που δεν θα ισχύσει και για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB, o προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων για το 2016, καθώς και στοιχεία από διαδικτυακά συστήματα, οι διεθνείς αφίξεις για το σύνολο του 2016, θα ξεπεράσουν τα 25 εκατομμύρια, ενώ εάν συμπεριληφθούν και οι κρουαζιέρες, θα φτάσουν τα 27,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, θα παρατηρηθεί αύξηση σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι διεθνείς αφίξεις το 2015 υπολογίστηκαν στα 23,5 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε στην Huffpost Greece ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΣΕΤΕ, Ξενοφών Πετρόπουλος από το Βερολίνο, όπου λαμβάνει χώρα η έκθεση ITB, η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια, καθώς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως η Κως και η Μυτιλήνη, που σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο της προσφυγικής κρίσης, οι διεθνείς αφίξεις θα μειωθούν κατά 20% με 30%.

«Στις περιοχές αυτές δεν θα έχουμε τις αυξήσεις που παρατηρούνται στην υπόλοιπη χώρα».

Όπως εξηγεί όμως ο κ. Πετρόπουλος, η μείωση στις αφίξεις μπορεί να ανατραπεί εάν η χώρα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ο ΣΕΤΕ ήδη κάνει προσπάθειες για την ανάδειξη του ανθρωπιστικού προσώπου των κατοίκων των περιοχών αυτών και, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, εάν γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την σωστή διαχείριση του προσφυγικού, «θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις απώλειες».

Όσον αφορά την αύξηση στις διεθνείς αφίξεις που αναμένεται στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του ΣΕΤΕ, στο γεγονός ότι η χώρα μας είναι ένας ποιοτικός προορισμός και στο ότι τα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία προσφέρουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά πακέτα. «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», τόνισε.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η αύξηση των διεθνών αφίξεων στα 25 εκατομμύρια αποτελεί εκτίμηση του ΣΕΤΕ. Όπως εξήγησε στην Huffpost Greece ο κ. Πετρόπουλος, τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν «εάν καθυστερήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος». Ακόμα, σημαντικό θα είναι να γίνουν οργανωμένες και συντονισμένες ενέργειες για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με πίνακα που δημοσίευσε το Γραφείο Τύπου του ΣΕΤΕ, τα αεροδρόμια που θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη μείωση στις αφίξεις είναι του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Αράξου, της Σάμου, της Ζακύνθου, της Καβάλας, της Μυκόνου, της Σαντορίνη και της Κω. Αντιθέτως, τα αεροδρόμια που θα παρουσιάσουν αύξηση είναι της Σκιάθου, της Καλαμάτας, του Ακτίου, των Χανίων, της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης.

Δημοφιλή