ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/07/2015 16:40 EEST | Updated 04/07/2015 16:41 EEST

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών διαψεύδει τις φήμες για κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων

World Economic Forum/Flickr
Andrea Enria, Chairman, European Banking Authority, London is captured during the Forum Debate 'Global Financial Stability' at the congress centre during the Annual Meeting 2015 of the World Economic Forum in Davos, January 21, 2015.WORLD ECONOMIC FORUM/swiss-image.ch/Photo Monika Flueckiger

Την παρέμβαση και του Andrea Enria, προέδρου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), προκάλεσε το δημοσίευμα των Financial Times, για σχέδιο «κουρέματος» κατά 30% των ελληνικών καταθέσεων πάνω από 8.000 ευρώ

Αντίθετο με το δίκαιο της ΕΕ

«Δεν είμαι ενήμερος για κανένα σχέδιο για επιβολή περικοπών στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί. Αμφιβάλλω πολύ ότι οποιαδήποτε αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Enria.

Η ΕΑΤ θα αρχίσει αμέσως την διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ. Στη δήλωσή του ο κ. Enria υπενθύμισε ότι «η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΤ είναι το θεσμικό όργανο της ΕE που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Είναι ανεξάρτητη αρχή της ΕΕ, επιφορτισμένη με το έργο της εξασφάλισης αποτελεσματικού και συνεκτικού επιπέδου προληπτικής ρύθμισης και εποπτείας στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Στη διάψευση του εν λόγω δημοσιεύματος προχώρησαν τόσο η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη όσο και το υπουργείο Οικονομικών, όπου σε σκληρή ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το δημοσίευμα «προβοκάτσια».