ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/03/2015 07:25 EET | Updated 13/03/2015 07:43 EET

Μετά την Ιρλανδία και η Κύπρος γυρνάει την πλάτη στο ΔΝΤ: «Δεν έχουμε ανάγκη τη δόση των 10 δισ. ευρώ»

MARIA CHRISTODOULOU via Getty Images
Cyprus' Minister of Finance Harris Georgiades answers AFP journalist's questions during an interview at the Ministry of Finance on March 12, 2015 in the capital Nicosia. Cyprus will not need all of the 10-billion-euro bailout it received in 2013 as its economy recovers faster than expected, the country's finance minister has told AFP. '(The economy) is much better, but I'm not saying that it is good,' Georgiades said ahead of the second anniversary of the 'unprecedented crisis' that shook Euroz

Η Κύπρος δεν θα έχει τελικά ανάγκη το σύνολο των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης, διότι η οικονομία της ανακάπτει ταχύτερα από το προβλεπόμενο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

"Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλύτερα, αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι πηγαίνουν καλά", δήλωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών λίγες ημέρες πριν από την δεύτερη επέτειο της κρίσης που συγκλόνισε το νησί το 2013.

"Η οικονομία ανακάμπτει. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε ύφεση, αλλά κάθε τρίμηνο υπάρχει βελτίωση", είπε προβλέποντας ότι εντός του 2015 θα υπάρξει επιστροφή σε μία "πολύ χαμηλή ανάπτυξη".

Στο χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας της ευρείας έκθεσης των τραπεζών της στο ελληνικό χρέος, η Κύπρος δέχθηκε τη νύκτα της 15ης προς 16η Μαρτίου 2013 πρόταση για σχέδιο διάσωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπό τον όρο εφαρμογής δρακόντειων μέτρων λιτότητας και κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, ένα πρωτοφανές μέτρο που προκάλεσε σοκ στη χώρα.

Προς το παρόν, η Κύπρος έχει λάβει "λίγο περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ" από την τρόικα, δήλωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

"Εχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε όλους του τομείς. Η ανεργία έχει αρχίσει να πέφτει, τα δημοσιονομικά βρίσκονται υπό έλεγχο", με ένα "πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, δύο χρόνια πριν από το προβλεπόμενο", "ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και νέα κεφάλαια φθάνουν", είπε.

Κατά συνέπεια, εκτιμά ο υπουργός, η χώρα δεν θα έχει ανάγκη και τα 10 δισεκατομμύρια τα οποία περιλαμβάνονται στο πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Περιμένουμε ότι δεν θα έχουμε ανάγκη το σύνολο του ποσού", κυρίως εξαιτίας της ταχύτερης από το προβλεπόμενο ανάκαμψης των τραπεζών, εξήγησε, χωρίς να προσδιορίσει το τελικό ποσόν και εν αναμονή της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.

Η καταβολή της βοήθειας έχει διακοπεί από όταν το κυπριακό κοινοβούλιο μπλόκαρε νόμο για τις κατασχέσεις ακινήτων, θεωρώντας αναγκαία τη θέσπιση καθεστώτος για μεγαλύτερη προστασία των ιδιωτών και των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε καθεστώς πτώχευσης. Η εφαρμογή του νόμου αυτού αποτελεί απαίτηση των διεθνών πιστωτών της Κύπρου, οι οποίοι θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από το κόκκινα δάνεια, που αποτελούν το 50% των δανείων των κυπριακών τραπεζών. Ο Χάρης Γεωργιάδης ελπίζει ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει για να διευθετήσει το θέμα εντός των προσεχών εβδομάδων", ώστε να επιτραπεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε επίσης για "τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής" για να επιτευχθεί μία "βιώσιμη ανάπτυξη" με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.