ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/03/2015 14:43 EET | Updated 04/03/2015 14:44 EET

Κύπρος: Συλλαλητήριο κατά της λιτότητας ενώ συνεδρίαζε το ΔΣ της ΕΚΤ στη Λευκωσία

φωτό αρχείου/ASSOCIATED PRESS
A bondholder shouts as riot police stand guard in front of a main door of Cyprus’ largest lender Bank of Cyprus headquarters in the capital Nicosia, Thursday, Nov. 20, 2014. Several dozen bank bondholders who lost money in Cyprus’ international rescue deal last year staged a protest outside the bank’s headquarters, demanding their money back. Police thwarted some protesters from trying to storm the building during elections for a new bank board of directors. (AP Photo/Petros Karadjias)

Με κυρίαρχο σύνθημα «Φτάνει πια, δεν διαπραγματευόμαστε! Διεκδικούμε!», οι Κύπριοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο κατά της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβάλλει το μνημόνιο, έξω από το Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας, όπου συνεδριάζουν οι επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το συλλαλητήριο οργάνωσαν 20 οργανώσεις της πλατφόρμας «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι οργανώσεων και φορέων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Το «παρών» του στο συλλαλητήριο έδωσε και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι διαδηλωτές ήταν «Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία μαζί ενάντια στην πλουτοκρατία». Στον χώρο του συλλαλητηρίου υπήρχαν μεγάλα πανό που έγραφαν: «Χορτάσαμε λιτότητα, διεκδικούμε αξιοπρέπεια»- «Save the people not only Profits and Banks»- «Οι φοιτητές αντιστέκονται στη λιτότητα. Διεκδικούν μόρφωση για όλους», ενώ μεταφέρθηκε φέρετρο με πλακάτ που έγραφαν «Δημόσιος πλούτος, Παιδεία, Πολιτισμός, Υγεία».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών και ο γραμματέας των Οικολόγων δεν θα παραστούν στο επίσημο δείπνο, που θα δώσει απόψε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προς τιμήν του Μάριο Ντράγκι και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών.

Το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει αύριο λεπτομέρειες, καθώς και την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για αγορά ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, με στόχο να χτυπηθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για παράταση της ύφεσης και αύξηση της ανεργίας. Επίσης, αναμένεται ότι θα συζητηθεί και το ελληνικό ζήτημα και το τι θα κάνει η ΕΚΤ σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, η οποία έγινε από την εταιρεία «Symmetron Market Research» από τις 20-27 Φεβρουαρίου, εμπεριέχει πολλαπλά συμπεράσματα για το πώς αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία την οικονομική κρίση, ποιοι ευθύνονται και το πώς βλέπουν οι πολίτες το εργασιακό και οικονομικό τους μέλλον. Σε ερώτηση αν τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί, να παραμείνει όπως είναι σήμερα ή να χειροτερέψει, ποσοστό 44% απάντησαν ότι θα χειροτερέψει, ενώ μόλις 10% απάντησε ότι θα βελτιωθεί. Αναφορικά με το αν μπορούν και πόσο εύκολα οι πολίτες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και ανάγκες από τις απαντήσεις, προκύπτει ότι ποσοστό 70% δεν τα καταφέρνει, ενώ μόλις 5% δήλωσε ότι τα καταφέρνει με δυσκολία.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post