ΔΙΕΘΝΕΣ
13/05/2016 10:12 EEST | Updated 13/05/2016 10:13 EEST

Η Λαγκάρντ προειδοποιεί για το Brexit: Θα έχει «πολύ κακές έως πάρα πολύ κακές» συνέπειες

Bloomberg via Getty Images
Christine Lagarde, managing director of the International Monetary Fund (IMF), gestures as she speaks during a joint news conference at the H.M. treasury building in London, U.K., on Friday, May 13, 2016. The International Monetary Fund capped a week of warnings by heavy-hitting supporters of Britain staying in the European Union, all unanimous in their view of the dire consequences of a so-called Brexit. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg via Getty Images

«Πολύ κακές έως πάρα πολύ κακές» συνέπειες στη βρετανική οικονομία θα έχει μια απόφαση της χώρας να ταχθεί υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο είπε ότι δεν βλέπει «τίποτα θετικό» σε μια τέτοια απόφαση, και προειδοποίησε επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «τεχνική ύφεση» (technical recession).

Αυτοτροφοδοτούμενος κύκλος αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης

Νωρίτερα, σε έκθεση του Ταμείου αναφέρεται ότι η Βρετανία κινδυνεύει να υποχωρήσει σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο πιο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλότερων τιμών των ακινήτων και των μετοχών, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ τον επόμενο μήνα.

«Μια ψήφος υπέρ μιας αποχώρησης θα προκαλέσει μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας, οδηγώντας σε αστάθεια της χρηματοοικονομικής αγοράς και σε πλήγμα στο ΑΕΠ», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Μια ξαφνική παύση στις επενδύσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως αυτός των εμπορικών ακινήτων και ο χρηματοοικονομικός τομέας, θα μπορούσε να επιδεινώσει το έλλειμμα-ρεκόρ στις τρέχουσες συναλλαγές της Βρετανίας, ανέφερε το ΔΝΤ.

«Τέτοιου είδους αντιδράσεις της αγοράς θα μπορούσαν απότομα να συρρικνώσουν την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας περαιτέρω πτωτικά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο», ανέφερε το Ταμείο.

Σύμφωνα με την έκθεση, εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών με την ΕΕ και άλλες παγκόσμιες οικονομίες θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια, πλήττοντας τις επενδύσεις και επηρεάζοντας σοβαρά το οικονομικό κλίμα.

«Οι συνέπειες της μετάδοσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δευτερογενείς επιπτώσεις στις περιφερειακές και τις παγκόσμιες αγορές, αν και ο κύριος αντίκτυπος γίνει αισθητός στην εγχώρια αγορά», ανέφερε η έκθεση της Παρασκευής.

«Ενώ υπάρχει εκτεταμένη αβεβαιότητα αναφορικά με την αντίδραση της αγοράς σε μια ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, καθώς η ιστορική εμπειρία με αντίστοιχες περιπτώσεις είναι περιορισμένη, αναμένεται να είναι αρνητική και θα μπορούσε να είναι σοβαρή».

Χθες, η Τράπεζα της Αγγλίας είπε ότι η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά και ενδεχομένως θα εισέλθει σε βραχεία ύφεση, εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ ενός Brexit. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε λεπτομερείς προβλέψεις για το πόσο μεγάλο πλήγμα θα καταφέρει το Brexit στην οικονομία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post