Γιατί η συνταγή λιτότητας λειτούργησε στη Γερμανία και όχι στην Ελλάδα σε 90 δευτερόλεπτα

Γιατί η συνταγή λιτότητας λειτούργησε στη Γερμανία και όχι στην Ελλάδα σε 90 δευτερόλεπτα

Σε ένα βίντεο 90 δευτερολέπτων ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς εξηγεί στο CNN γιατί η συνταγή της λιτότητας η οποία εφαρμόστηκε πριν από χρόνια στη Γερμανία δεν μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα και στην Ελλάδα. Η απάντηση του σε αυτό το ερώτημα είναι εξαιτίας του εμπορικού πλεονάσματος το οποίο κατάφερε να αναπτύξει η Γερμανία και να χαράξει με γνώμονα αυτό μία στρατηγική αντίβαρο στην πολιτική της λιτότητας.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί μία χώρα στην οποία οι μισθοί διατηρήθηκαν για πολλά χρόνια σε χαμηλά επίπεδα η οικονομία κατάφερε να γίνει πιο ανταγωνιστική με την Γερμανία να προετοιμάζεται να δανείσει μάλιστα και χρήματα. Βέβαια, σημειώνει ότι οι Γερμανοί δεν έχουν επιβάλει στον εαυτό τους ούτε καν κατά το ελάχιστο την λιτότητα που έχει επιβάλει η Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι κατανοεί το επιχείρημα ότι η υποστήριξη που παράσχει ένα κράτος σε ένα άλλο έχει όριο, και ότι κάποια στιγμή η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Ωστόσο, επαναλαμβάνει ότι υπάρχει μια διαφορά η οποία βρίσκεται στη θέση της ίδιας της Γερμανίας.

«Πολλοί στη Γερμανία λένε “εμείς τα καταφέραμε. Γιατί δεν μπορούν και οι άλλοι;”. Αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι έκανε η Γερμανία», αναφέρει χαρακτηριστικά και απαριθμεί συνοπτικά τα εξής τρία χαρακτηριστικά:

- Διατήρησε χαμηλά τους μισθούς της

- Έγινε πιο ανταγωνιστική, και

- Ήταν έτοιμη να δανείσει χρήματα σε άλλους.

«Και έτσι», σημειώνει, «η Γερμανία βρέθηκε να καταγράφει το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα παγκοσμίως».

«Φυσικά και η γερμανική οικονομία ευημερεί», σχολιάζει ο Σάμερς και επισημαίνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι μπορούν να έχουν εμπορικό πλεόνασμα τόσο γιγαντιαίο γιατί τότε πολύ απλά με ποιους θα είχαν εμπορικές συναλλαγές.

«Έτσι τα οφέλη της Γερμανίας από το εμπορικό πλεόνασμα, «κοστίζουν» στα άλλα κράτη», λέει και αναφέρει πως «Η προσέγγιση της Γερμανίας ήταν περισσότερο λοιπόν στοχευμένη προς την «στρατηγική της επιτυχίας» παρά εκείνης για το γενικό καλό».

Πηγή: CNN

Δημοφιλή