Μάχη με τον χρόνο για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Μάχη με τον χρόνο για την υπηρεσιακή κυβέρνηση
Eurokinissi

Μάχη με το χρόνο και τα «αγκάθια» των μνημονιακών απαιτήσεων θα πρέπει να δώσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει στις επόμενες 20 ημέρες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και ιδιαίτερα δύσκολος στην υλοποίηση του, ειδικά όταν αυτός θα πρέπει να εφαρμοστεί από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει να ετοιμάσει το επόμενο διάστημα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, όπως και το το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019.

Ωστόσο, η δυσκολία σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ένας υπηρεσιακός υπουργός (έστω και γνώστης των διαπραγματεύσεων) θα πρέπει να ετοιμάσει έναν προϋπολογισμό που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα όσα αναφέρει το Μνημόνιο που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο νέος προϋπολογισμός θα έχει στόχο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ το 2016, 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.

Ο κατάλογος βέβαια περιλαμβάνει και δράσεις που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από το υπουργείο Οικονομικών και να εφαρμοστούν άμεσα από την επόμενη κυβέρνηση. Για παράδειγμα η υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα δώσει στην εφορία τη δυνατότητα πρόσβασης στο ιστορικό των τραπεζικών λογαριασμών για την τελευταία 10ετία. Επίσης, η κατάρτιση των νέων διατάξεων για το ποινολόγιο της εφορίας, ο καθορισμός των λεπτομερειών για τη σταδιακή εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο από τον Απρίλιο του 2016, η η μεταρρύθμιση του τρόπου αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η αναδιάρθρωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) και η έκδοση της νομοθεσίας που απαιτείται για να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Αντίστοιχα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου μπορούν να προχωρήσουν στην κατάρτιση του σχεδίου εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αποπληρωμής αναμένεται να ξεκινήσει όταν θα έρθουν οι επόμενες δόσεις μετά την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές.

Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» που θα συναντήσει η νέα κυβέρνηση στην αξιολόγηση των δανειστών είναι η διαπραγμάτευση για την φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι δύο αυτοί τομείς θεωρείται αδύνατο να προετοιμαστούν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι οι καθυστερήσεις αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μετάθεση και της ημερομηνίας έναρξης της αξιολόγησης από τους δανειστές.

Αυτό που σίγουρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι η αποπληρωμή των τεσσάρων δανειακών δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), συνολικού ύψους 1,537 δισ. ευρώ. Η πρώτη από αυτές τις δόσεις ανέρχεται στα 300.000.000 ευρώ και πρέπει να αποπληρωθεί την προσεχή Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου. Ακολουθούν δύο δόσεις ύψους 337.000.000 ευρώ η καθεμία, η πρώτη στις 14 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη την επόμενη ημέρα των εκλογών, ενώ θα προηγηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου ακόμα μία δόση, ύψους 563.000.000 ευρώ.

Δημοφιλή