ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/06/2017 18:24 EEST | Updated 27/06/2017 18:40 EEST

Ο οίκος Moody's αναβαθμίζει ομόλογα ελληνικών τραπεζών

Bloomberg via Getty Images
A monitor displays Moody's Corp. signage on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S., on Monday, March 27, 2017. U.S. stocks fell, extending a decline on Friday after President Trump failed to pass his health-care bill, undermining optimism he can enact growth policies that invigorated bulls after the election. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε σήμερα, Τρίτη, στη βαθμίδα B3 το αξιόχρεο των καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων των ελληνικών τραπεζών, σε συνέχεια της καθώς και της αναβάθμισης του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου.

Ειδικότερα, ο Moody's προχώρησε στην αναβάθμιση πέντε ελληνικών προγραμμάτων ομολόγων καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια:

-Αναβάθμισε σε B3 από Caa2 τα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα που έχει εκδώσει η Alpha Bank

-Αναβάθμισε σε B3 από Caa2 τα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα που έχει εκδώσει η Eurobank με το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της

-Αναβάθμισε σε B3 από Caa2 το αξιόχρεο των καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας με το παγκόσμιο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της και το δεύτερο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της.

Υπενθυμίζουμε όρι ο οίκος αξιολόγησης είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων μη καλυμμένων ομολόγων υψηλής διαβάθμισης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών - Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς - σε (P)Caa3 από (P)Ca καθώς και τη βασική πιστωτική αξιολόγησή τους (baseline credit assessment, BCA) σε caa2 από caa3.

Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από cc3 σε cc2  με θετική από σταθερή προοπτική. Η απόφαση για θετικές προοπτικές στο αξιόχρεο Caa2 αντανακλά την άποψη του Moody's ότι «έχουν βελτιωθεί οι προοπτικές μίας επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους», σημειωνόταν στην ανακοίνωση.