Πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας σε έκθεση της UNCTAD. Το 16,3% του παγκόσμιου στόλου ελέγχουν οι Έλληνες εφοπλιστές

Πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας σε έκθεση της UNCTAD
Eurokinissi

Στο «τιμόνι» της ποντοφόρου ναυτιλίας βρίσκονται οι Έλληνες εφοπλιστές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους». Με 4.136 πλοία -119 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι- ελέγχουν το 16,3% του παγκόσμιου στόλου.

Τα στοιχεία προέρχονται ότι από την ετήσια έκθεση για το 2016 που εξέδωσε η Παγκόσμια Διάσκεψη Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD). Σύμφωνα με αυτό, η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας μπροστά στις δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας βάσει του ποσοστού που ελέγχει η κάθε χώρα επί της συνολικής χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου.

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν συνολικά 4.136 πλοία, έναντι 4.017 πλοίων το 2015. Από αυτά βέβαια, μόλις τα 728 έχουν ελληνική σημαία, ενώ το συνολικό μέγεθος του ελληνόκτητοτ στόλου με βάση τη χωρητικότητα ανέρχεται σε 293 εκατ. τόνους dwt. Μετά την Ελλάδα, στην δεύτερη θέση με βάση την χωρητικότητα, βρίσκεται η Ιαπωνία. Ακολουθούν η Κίνα και η Ιαπωνία.

Να σημειώσουμε ωστόσο ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας είναι αβέβαιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η αύξηση των δια θαλάσσης μεταφερόμενων φορτίων, αν και το 2015 έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 10 δισ. τόνους από 9,8 δισ. το 2014, είναι της τάξης του 2,1%. Πρόκειται για τη χαμηλότερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το 2009.

Ένας από τους λόγους είναι η χρηματοπιστωτική κρίση. Ακόμα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η αύξηση της μεταφορικής ικανότητας των πλοίων, δηλαδή τα πλοία μεγαλώνουν σε μέγεθος σε μια περίοδο όπου τα φορτία μειώνονται. Παρά την ύφεση όμως, ελληνικά ονόματα συνεχίζουν να εμφανίζονται στις λίστες των επενδυτών που κατασκευάζουν πλοία σε όλο τον κόσμο.

Οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν τη ανανέωση του στόλου τους επενδύοντας σε σύγχρονα, τεχνολογικά προηγμένα, αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον πλοία με μια τάση προς μεγαλύτερα πλοία κατά βάση.

Δημοφιλή