Διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

Διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών
sooc

Διευκρινίσεις αναφορικά με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και πως αυτές διαμορφώνονται με το νέο Ασφαλιστικό το οποίο ψηφίστηκε την Κυριακή στη Βουλή έδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Προηγήθηκε ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) με συγκεκριμένα παραδείγματα, για τα οποία το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για «αλχημεία». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «το ΟΕΕ αποτελεί θεσμοθετημένο οικονομικό σύμβουλο της Πολιτείας και στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητάς του οφείλει να δημοσιοποιεί στοιχεία βασισμένα σε αντικειμενικά δεδομένα».

«Δεν συνέβη αυτό με πρόσφατες ανακοινώσεις του ΟΕΕ, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο θεσμικό ρόλο του Επιμελητηρίου, αλλά στην αντιπολιτευτική διάθεση του Προέδρου του, μέλους της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας. Η αλχημεία των στοιχείων που έθεσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος του ΟΕΕ συνίσταται κυρίως στο ότι δεν αφαιρούν, όπως προβλέπει ο νόμος, τις ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και στο ότι δεν συμψηφίζουν την προκαταβολή με αυτήν που καταβλήθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος», αναφέρεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εργασίας παραθέτει ένα συγκριτικό πίνακα με συγκεκριμένα παραδείγματα ενώ στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «η μεταρρύθμιση κατοχυρώνει ίσους κανόνες για όλους και ειδική μέριμνα για τους αδύναμους και τα μεσαία εισοδήματα».

«Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων θα πληρώσει μικρότερες εισφορές από ότι με το προϋφιστάμενο σύστημα. Αυτό συμβαίνει για όλους τους πρώην ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με πραγματικό εισόδημα από 19.000 Ευρώ και κάτω και για όλους τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ (λόγω των μεταβατικών ρυθμίσεων) με εισόδημα από 24.000 Ευρώ και κάτω», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα, η συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, οικονομολόγου με εισόδημα πχ., 15.000 ευρώ είναι 38,15%, μικρότερη σε σχέση με το 43,31% αυτής που τον βάρυνε μέχρι σήμερα (για την 4η κλίμακα του ΟΑΕΕ) και πολύ κάτω από την εξωπραγματική 64,5% που εμφανίζει η ανακοίνωση του Προέδρου του ΟΕΕ, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.

Διαβάστε αναλυτικά τον πίνακα με τα συγκριτικά στοιχεία:

Δημοφιλή