ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
17/02/2016 05:44 EET | Updated 17/02/2016 05:44 EET

Σύσκεψη Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Παππά για τον ΟΠΑΠ. Στο επίκεντρο η επιβολή του ειδικού τέλους των 5 λεπτών

Sooc

Τα ανοικτά θέματα του ΟΠΑΠ εξετάστηκαν τη Τρίτη (16/2) σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππάς με υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΠΑΠ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά του ΟΠΑΠ ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Ζίγκλερ και ο γενικός διευθυντής επικοινωνίας Οδ. Χριστοφόρου. Κύκλοι του ΟΠΑΠ ανέφεραν ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη και ότι συζητήθηκε μεγάλο εύρος ανοικτών θεμάτων που αφορούν στην εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο θέμα που τέθηκε ήταν η επιβολή τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και οι δύο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο βελτιωτικών προτάσεων ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για τους πράκτορες, τον ίδιο τον ΟΠΑΠ αλλά και για τα έσοδα του δημοσίου.

Το μέτρο βρίσκεται σε ισχύ από 1/1/2016, αλλά ο ΟΠΑΠ υποστηρίζει πως τεχνικά είναι δύσκολο να προσαρμοστούν άμεσα τα ηλεκτρονικά του συστήματα ώστε να ενσωματωθεί το τέλος στην τιμή της στήλης κάθε παιχνιδιού.

Στις 20 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία της καταβολής των εσόδων από το τέλος οι δύο πλευρές συναντήθηκαν για να βρουν μια λύση.

Σημειώνεται πως εκτός από την αντίδραση των πρακτόρων οι οποίοι σε αλλεπάλληλες συναντήσεις στο υπουργείο έχουν καταθέσει έρευνες που δείχνουν πως το μέτρο θα επηρεάσει τα μικτά κέρδη του οργανισμού και κατ΄επέκταση και τα έσοδα του δημοσίου, ανάλογες επιφυλάξεις έχει εκφράσει και το κουαρτέτο για το αν τα 200 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει ετησίως η κυβέρνηση είναι δυνατόν να εισπραχθούν αφού η εμπειρία δείχνει πως κάθε νέος φόρος μειώνει τον τζίρο.

Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εφαρμογής του άρθρου και της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης αλλά από το υπουργείο διέρρεαν πως «η κυβέρνηση αναζητεί την βέλτιστη λύση».

Πρέπει να σημειωθεί ότι στα ανοικτά ζητήματα της εταιρίας συγκαταλέγονται, εκτός της επιβολή του τέλους των πέντε λεπτών του ευρώ σε κάθε στήλη των παιχνιδιών του Οργανισμού, η καθυστέρηση που υπάρχει στη λειτουργία των VLTs (ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ έχει προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο διαιτησίας του Λονδίνου, για το θέμα των VLTs διεκδικώντας αποζημίωση 1 δισ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.

Sponsored Post