Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, τα ισοδύναμα για την ιδιωτική εκπαίδευση και ο συμβιβασμός για τις 100 δόσεις

Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, τα ισοδύναμα για την ιδιωτική εκπαίδευση και ο συμβιβασμός για τις 100 δόσεις
eurokinissi

Σε τρεις δικλείδες ασφαλείας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη το μεσημέρι της Τρίτης στην οδό Νίκης και το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στη αρχή των διαπραγματεύσεων η θέση των δανειστών ήταν πάρα πολύ σκληρή. Μάλιστα όπως ανέφερε ο υπουργός οι δανειστές δεν έβλεπαν κανένα λόγο για περισσότερη προστασία στην πρώτη κατοικία.

«Κόκκινα δάνεια»

Οι δύο πρώτες δικλείδες ασφαλείας αφορούν σε δανειολήπτες άνω του 25%. Όπως εξήγησε ο υπουργός «εάν έχεις σπίτι αξίας 100.000 ευρώ και σήμερα έχει αξία 60.000 ευρώ η δόση/ενοίκιο θα υπολογιστεί σύμφωνα με αυτή. To έμμεσο «κούρεμα» του δάνειου θα επιβαρύνει τις τράπεζες.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η μηχανισμός που θα καθορίζει την εμπορική αξία του ακινήτου προκειμένου να συγκριθεί με την αντικειμενική και στη συνέχεια να γίνει η αντίστοιχη διαγραφή της οφειλής. Επ' αυτού ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε ότι ανεξάρτητοι εκτιμητές θα αναλάβουν αυτό το έργο.

Σε ό,τι αφορά για τη δεύτερη δικλείδα ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε την ισχυροποίηση του κώδικα δεοντολογίας των δανειοληπτών έναντι των δανειστών. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών τα στεγαστικά δάνεια είναι τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και επομένως μία τράπεζα δεν έχει κανένα συμφέρον να προχωρήσει σε πλειστηριασμό. «Δεν θέλουν να έχουν στα χέρια τους σπίτια τα οποία θα υποχρεούνται να κρατούν σε καλή κατάσταση, έως ότου βρεθεί νέο αγοραστής/ενοικιαστής. Κι αυτή νομίζουμε είναι η τρίτη δικλείδα ασφαλείας για το σπίτι».

Σε αυτό το πλαίσιο οι δανειολήπτες που ανήκουν στο 35% και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την εξόφληση του δανείου όπως αυτό θα έχει ρυθμιστεί με βάση την τρέχουσα αξία, τότε το δάνειο θα παραπέμπεται για ρύθμιση με βάση τον κώδικα δεοντολογία των τραπεζών και τότε θα υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και πλειστηριασμού αν ο δανειολήπτης δεν τα βρει με την τράπεζα.

Αντίθετα στην πρώτη κατηγορία δανειοληπτών που ανήκουν στο 25% το κράτος θα καλύπτει πλήρως την όποια αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου, προκειμένου να υπάρχει απολύτη προστασία της πρώτης κατοικίας.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η κοινωνική πολιτική για τη στέγαση στην Ελλάδα είναι σε πρώιμο στάδιο αφού όπως είπε «τώρα δημιουργούνται οι συνθήκες». Ωστόσο τόνισε ότι ο νόμος Κατσέλη ήταν καλός και αναγκαίος αν και «δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

«Έχουμε ανάγκη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να συνεχίσουν αυτές να έχουν τη δυνατότητα πιστωτικής επέκτασης και να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του συνόλου των κόκκινων δανείων, στόχος της κυβέρνησης είναι με τη νέα ρύθμιση που θα έρθει τον επόμενο μήνα είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης στόχος είναι ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων να φθάσει το μέσο Ευρωπαϊκό που είναι 5-7% από 40% που είναι σήμερα στην Ελλάδα.

Διαφορετικές θα είναι και οι λύσεις που θα επιλεχθούν για την αντιμετώπιση του συνόλου των κόκκινων δανείων (μεγάλα επιχειρηματικά, μικρά επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά), εντός του τραπεζικού συστήματος, χωρίς όμως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πώλησής τους σε ξένα funds.

Ισοδύναμα για την ιδιωτική εκπαίδευση

«Η πρώτη μας απάντηση ήταν με το ΛΟΤΤΟ και το ΟΠΑΠ. Με αυτό συνεχίζουμε»

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στο ποσό με τους πιστωτές, όμως λείπουν 100 εκατομμύρια ευρώ. «Δεν είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό. Είναι κυβερνητικό πρόβλημα το να βρούμε τα ισοδύναμα», είπε.

Το άλλο ισοδύναμο είναι να μπει ειδικός φόρος στα κρασιά.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, θα είναι γύρω στα 30 σεντ το μπουκάλι, δεν θα επηρεάσει την κατανάλωση αυτό», τόνισε.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το θέμα παραμένει ανοιχτό με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια να συνεχίζουν να υπολογίζουν τα έσοδα από τα διάφορα ισοδύναμα. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν είναι εφικτό η κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν θα έρθει με το πολυνομοσχέδιο «σκούπα», αλλά με τον προϋπολογισμό του 2016.

Συμβιβασμός με τις 100 δόσεις

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο το βασικό επιχείρημα των πιστωτών είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει κουλτούρα έγκυρης πληρωμής και ακριβώς για αυτό το λόγο οι δανειστές πίεζαν από την πρώτη στιγμή να μην υπάρχει καμία ανοχή στην καθυστέρηση των νέων οφειλών, όπως και το να μην μπορεί να μπει κάποιος που έχει ενταχθεί ήδη στις 100 σε πρόγραμμα για την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για νέες οφειλές.

«Είπαμε πως δεν είναι σωστό και συμφωνήσαμε ότι δεν θα χάσει (κανείς) την ευκαιρία να μπει στις 12 δόσεις και τις άλλες ρυθμίσεις εάν το ζητήσει έγκαιρα», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν κακός αυτός ο συμβιβασμός.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας δεν θα ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στους φορολογούμενους.

Δημοφιλή