Χουλιαράκης: Ηπιότερη η ύφεση το 2015 και το 2016. Πιθανή άρση των capital controls το β' τρίμηνο του επόμενου χρόνου

Χουλιαράκης: Ηπιότερη η ύφεση το 2015 και το 2016. Πιθανή άρση των capital controls το β' τρίμηνο του 2016
Sooc

Τη βεβαιότητα ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι εμφανώς βελτιωμένα και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανακατανομή των πόρων με δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ανοίγοντας, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τη συζήτηση επί του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2016. Ακόμα, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμησή του ότι θα αρθούν πλήρως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα πριν το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2016.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η ύφεση του 2015 είναι το αποτέλεσμα μιας εντυπωσιακής πτώσης των ιδιωτικών επενδύσεων, εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας, την οποία δημιούργησε η άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης προκειμένου να οδηγήσει την κυβέρνηση της Αριστεράς στη συμφωνία.

Eπίσης, εκτίμησε ότι ελληνική οικονομία θα εισέλθει σύντομα σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης και από το 2017 έως το 2019, θα μεγεθύνεται με ρυθμούς από 2,8% έως 3,1% το έτος.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν αναθεωρηθεί, είναι βελτιωμένα, η τελική ύφεση θα είναι ηπιότερη για το 2015, και από -2,3% που προβλεπόταν αρχικά θα είναι της τάξεως του -1,4%, ενώ για το 2016 από -1,5% θα πέσει στο -1,3%.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τρεις είναι οι βασικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, του οποίου η τελική μορφή θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα:

-Πρώτον, η δημοσιονομική ισορροπία που εγγυάται ότι τα δημοσιονομικά οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν το 2010.

-Δεύτερον, η κοινωνική δικαιοσύνη με ανακατανομή πόρων και με κοινωνικά μέτρα και δράσεις εκεί που χρειάζονται, όπως ανθρωπιστική κρίση και φορείς υγείας.

-Τρίτον, η τόνωση του προγράμματος επενδύσεων.

«'Αγκυρα του προϋπολογισμού για το 2016 είναι ο στόχος του πρωτογενούς ισοζυγίου που διαμορφώνεται στο 0,6% του ΑΕΠ, χαμηλότερος από το δεύτερο πρόγραμμα που ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά σημαίνει κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ» επεσήμανε ο κ. Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει ευελιξία σε ότι αφορά την επιβολή μέτρων.

Η συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων.

Δημοφιλή