ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/06/2015 14:50 EEST | Updated 15/06/2015 14:55 EEST

Αυτή είναι η πρόταση των θεσμών: Που έκαναν πίσω, τι ζητούν για ασφαλιστικό, ΦΠΑ, μισθούς, πλεόνασμα

GEORGES GOBET via Getty Images
GEORGES GOBET/AFP/Getty Images

Αφού έγιναν γνωστές αναλυτικά οι ελληνικές προτάσεις που απέρριψαν οι θεσμοί, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, δημοσιοποίησε την πρόταση των τριών θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) προς τις ελληνικές αρχές.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών

Συνταξιοδοτικό: Η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι οι θεσμοί δεν ζητούν περικοπές των συντάξεων. Ζητείται ωστόσο αναδιάρθρωση συνταξιοδοτικού συστήματος. Μέσω:

 • κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης
 • αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης
 • η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού πρέπει να αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αφορούσε, όπως είπε, εξοικονόμηση 71 εκατ. ευρώ το 2016 (0,04% του ΑΕΠ).

Διαβάστε αναλυτικά τι ζήτησαν οι δανειστές από την κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό

Εργασιακά: Οι θεσμοί δεν ζητούν μείωση των μισθών. Αλλά ζητούν εκσυγχρονισμό του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, μέσω:

 • δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο
 • διατήρηση των μισθολογικών πρακτικών στον ιδιωτικό τομέα, σε συνάρτηση με τα διεθνή πρότυπα και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα περικοπές μισθών αλλά ότι οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οικονομίας για παραγωγή και ανταγωνιστικότητα.
 • Επίσης ζητούν εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις, εμπλέκοντας ανεξάρτητους φορείς και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και ο ΙLO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας).

ΦΠΑ: Οι θεσμοί θα μπορούσαν να δεχτούν την πρόταση των ελληνικών αρχών, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ θα φτάνουν το 1% του ΑΕΠ.

Δημοσιονομικοί στόχοι: Οι στόχοι του 2015 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Ειδικότερα στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ (χαμηλότερο από αυτό που ζητούσε το πρόγραμμα στο 3% του ΑΕΠ). Επιπλέον, μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο από το 4,5% του ΑΕΠ στο 3,5% του ΑΕΠ και η επίτευξή του παρατάθηκε κατά δύο χρόνια, έως το 2018. «Αυτό είναι τεράστια παραχώρηση» ανέφερε.

Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης: Ουσιαστικά είπε ότι δέχονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που υιοθετήθηκαν τον Φεβρουάριο, καθώς επίσης και η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι προτάσεις των θεσμών ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και των 18 υπόλοιπων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που είναι επίσης δημοκρατικά εκλεγμένες.

Όπως ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ, η πρόταση των θεσμών βασίζεται σε πέντε πυλώνες:

 1. Στην αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτεί να επιτυχει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% ως το 2018, ανέφερε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί.
 2. Σε μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης. Για παράδειγμα την ίδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
 3. Στην προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από μία στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
 4. Στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας και η μείωση των τιμών μέσα από το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων.
 5. Στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς.

«Οι προτάσεις αυτές συνάδουν με τη δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και έχουν συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο του Brussels Group», ανέφερε η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post