Για πτώχευση τον Ιούνιο προειδοποιεί το ΔΝΤ

Για πτώχευση τον Ιούνιο προειδοποιεί το ΔΝΤ
The logo of the International Monetary Fund(IMF) is seen shortly after Christine Lagarde, Managing Director, delivered remarks on the US economy during a press conference June 14, 2013 at IFM headquaraters in Washington, DC. AFP PHOTO/Paul J. Richards (Photo credit should read PAUL J. RICHARDS/AFP/Getty Images)
The logo of the International Monetary Fund(IMF) is seen shortly after Christine Lagarde, Managing Director, delivered remarks on the US economy during a press conference June 14, 2013 at IFM headquaraters in Washington, DC. AFP PHOTO/Paul J. Richards (Photo credit should read PAUL J. RICHARDS/AFP/Getty Images)
SAUL LOEB via Getty Images

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν μόλις λίγες ημέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, διαφορετικά η κρίσιμη πληρωμή δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 5 Ιουνίου είναι πιθανό να μην πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με ένα έγγραφο του ΔΝΤ που δημοσιεύει το Channel 4 News.

Στο υπόμνημα, με ημερομηνία 14 Μαΐου, το ΔΝΤ αναφέρει: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσουν οι ελληνικές αρχές ολόκληρο το ποσό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους».

Το υπόμνημα αναφέρεται στη δόση των 1,56 δισ. ευρώ η οποία πρέπει να δοθεί τον Ιούνιο.

Το Channel 4 News, αναφέρει πως οι Έλληνες διαπραγματευτές ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συγκεκριμένη δόση του Ιουνίου, με την καταβολή της να ξεκινά στις 5 Ιουνίου, δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς συμφωνία.

Το υπόμνημα του ΔΝΤ, συνεχίζει το αμερικανικό δίκτυο, επιβεβαιώνει ότι υπήρξε «κάποια πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της όσον αφορά στην μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, τα φορολογικά και τους κανονισμούς που θα κάνουν πιο εύκολη την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όμως, το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δείχνει ότι η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στη Ρίγα είναι η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία, πριν η Ελλάδα περάσει τεχνικά σε πιστωτικό γεγονός με τη μη αποπληρωμή της δόσης στις αρχές Ιουνίου.

Το ΔΝΤ κατονομάζει ως κύρια ζητήματα που εμποδίζουν μία συμφωνία το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4.000 δημοσίων υπαλλήλων. Στο έγγραφο αναγνωρίζεται ότι υπήρξε πρόοδος στη μεταρρύθμιση στα εργασιακά «στο παρελθόν», επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα της επαναπρόσληψης και των συντάξεων είναι αυτά που στέκονται ως εμπόδιο για τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΝΤ οι μεγάλες διαφορές που θα μπορούσαν να ακυρώσουν μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών μέσα στην εβδομάδα, αφορούν στα εργασιακά, την επαναπρόσληψη 4.000 δημόσιων υπαλλήλων και το ασφαλιστικό.

Ωστόσο στο ίδιο έγγραφο παρουσιάζονται και μεγάλες διαφορές μεταξύ στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Ουσιαστικά, η Ε.Ε. επιζητεί μία συμφωνία που θα βγάλει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη «μηχανική υποστήριξη», ενώ το υπόμνημα, αναφέρει το Channel 4, επιβεβαιώνει ότι οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν επιτρέπουν αυτό που αποκαλείται ένα «γρήγορο και βρώμικο» αποτέλεσμα.

Όμως η «πρόοδος» όμως έχει προκαλέσει μία μεγάλη διαμάχη στο παρασκήνιο, ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Επίσης το δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο Paul Mason, αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές με τον να συμφωνήσουν να ρίξουν τις απαιτήσεις τους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% για τα επόμενα δύο χρόνια, άνοιξαν το δρόμο για μία ενδιάμεση συμφωνία που θα τους επιτρέψει να επαναφέρουν το τραπεζικό σύστημα που είναι προς το παρόν σε προσωρινή «τεχνική υποστήριξη».

Όμως το έγγραφο του ΔΝΤ επισημαίνει ότι «έχει γίνει ξεκάθαρο ότι καμία εκταμίευση δεν θα γίνει πριν επιτευχθεί μία πλήρη συμφωνία για συνολική αξιολόγηση». Το υπόμνημα καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει «να παίξει με τους κανόνες και να μην επισκιάσει την εντολή του Ταμείου».

Εν τω μεταξύ σε μια σημαντική παράγραφο, το ΔΝΤ περιγράφει τις διαφορές με τους Ευρωπαίους.

«Ενώ στελέχη του ΔΝΤ τόνισαν ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους να εξετάσουν την ελάφρυνση χρέους, την ίδια ώρα τα στελέχη σημείωσαν ότι οι αριθμοί πρέπει να προστεθούν. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας».

Αυτό μεταφράζεται ως εξής, συνεχίζει το Chanel 4: «Όση περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Και το ΔΝΤ, σε αντίθεση με την ΕΕ, δεν μπορεί να υπογράψει ένα σχέδιο στο οποίο η λιτότητα προκαλεί χρεοκοπία. Ελληνικές πηγές πιστεύουν ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να επιδιώξει να απαλλαγεί από τα δάνειά του στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους το 2010, αν οι δικοί του κανονισμοί καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση μίας συμφωνίας αυτό το μήνα».

Στο μεταξύ, η ελληνική οικονομία επιδεινώνεται, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο και κάνει εκ νέου παραπομπή σε συγκεκριμένο σημείο του υπομνήματος του ΔΝΤ.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε υψηλά επίπεδα και το σύστημα μπορεί να υποφέρει από σημαντική πίεση. Επίσης τα στελέχη του Ταμείου διαπίστωσαν δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμών στη χώρα».

Το έγγραφο του ΔΝΤ που φέρεται πως έχει στη διάθεσή του το Channel 4 έχει ως εξής:

Δημοφιλή