Ανάσα ρευστότητας από την Κομισιόν στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ανάσα ρευστότητας από την Κομισιόν στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Nikos Libertas / SOOC

«Καλά νέα για την τραπεζική ρευστότητα» χαρακτήριζαν τραπεζικά στελέχη την χθεσινή απόφαση της Κομισιόν για την εξάμηνη παράταση ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για την έκδοση τραπεζικών ομολόγων.

Αν και η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), τραπεζικά στελέχη χαρακτήριζαν ως “θετικό δείγμα γραφής” την απόφαση της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά ομόλογα με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ενεχυριάσει οι τράπεζες στην ΕΚΤ και μέσω αυτών αντλούν ρευστότητα. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ των ελληνικών τραπεζών με βάση τα ομόλογα του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα από το πρόγραμμα Αλογοσκούφη λήγει στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο η σημερινή απόφαση της Κομισιόν παρατείνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα δίνει σημαντική “ανάσα” ρευστότητας.

Πλέον, την 1η Μαρτίου η ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει την χθεσινή απόφαση της Κομισιόν, παρατείνοντας την χρονική διάρκεια των κρατικών εγγυήσεων που έχουν λάβει οι τράπεζες. Σε αντίθετη περίπτωση το διοικητική συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να ζητήσει την αντικατάσταση τους.

Πάντως, τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν την απόφαση της Κομισιόν ως προάγγελο της απόφασης που θα λάβει η ΕΚΤ. Ωστόσο, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι η εξάμηνη παράταση της ισχύς των τραπεζικών εγγυήσεων από την 1η Μαρτίου, μπορεί να αποτελεί προάγγελος των προθέσεων της Κομισιόν για μια ακόμα παράταση, επίσης εξάμηνης διάρκειας και του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος.

Η δημοσιονομική «βόμβα»

Το ενδεχόμενο μιας ακόμα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος ενισχύει και το γεγονός ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού καταγράφουν σημαντικές αποκλείσεις από τους στόχους.

Η ανακοίνωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 12μηνο του έτους έδειξε ότι τα καθαρά έσοδα του κράτους βρίσκονται πλέον εκτός ελέγχου, καθώς καταγράφουν υστέρηση 3,9 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα φορολογικά έσοδα διεύρυναν την «τρύπα» μόνο το Δεκέμβριο κατά περίπου 620 εκατ. Ευρώ.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονο προβληματισμό σχετικά με τη ταμειακή ρευστότητα που θα έχει το δημόσιο το επόμενο διάστημα, κάνοντας έτσι ακόμα πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη, η συμφωνία με τους εταίρους για μια νέα παράταση θα δώσει των απαιτούμενο χρόνο και στις δύο πλευρές, ώστε να βρουν τη χρυσή τομή σχετικά με το υφιστάμενο πρόγραμμα και να προχωρήσουν στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Δημοφιλή