Η ρευστότητα περνά από τη Λευκωσία

Η ρευστότητα περνά από τη Λευκωσία
sooc

Με το βλέμμα στραμμένο στη Λευκωσία, όπου στις 4 και 5 Μαρτίου θα γίνει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά ρευστό ώστε να αποφύγει το “ατύχημα”.

Οι “φουσκωμένες” χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου αποτελούν αυτή τη στιγμή τον νούμερο ένα πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, από τη στιγμή μάλιστα που οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε εκταμίευση των δόσεων προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι αν χρειαστεί το Δημόσιο θα “ξύσει ακόμα και τον πάτο του βαρελιού”, ώστε να βρει τα χρήματα που χρειάζονται. Στόχος να πληρωθούν στην ώρα τους μισθοί και συντάξεις στο εσωτερικό και οι δόσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εξωτερικό.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ως κρίσιμο τεστ αντοχή για την ελληνική οικονομία την έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη. Από αυτή την έκδοση θα καλυφθούν (όπως συμβαίνει πάντα) οι λήξεις των εντόκων στις 6 Μαρτίου, συνολικού ύψους 1,4δισ ευρώ.

Η κάλυψη της έκδοσης θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ωστόσο το ύψος του επιτοκίου αλλά και η συμμετοχή των ξένων επενδυτών θα κρίνουν πολλά αναφορικά με τις αντοχές του συστήματος. Και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα οι νέες εκδόσεις γραμματίων καλύπτονται σχεδόν στο σύνολο τους από τις ελληνικές τράπεζες.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να “τραβήξει την πρίζα”, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη και πιο ακριβή την παροχή ρευστότητας τότε θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Έμπειροι τραπεζικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή θέμα διακοπής της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες δεν υπάρχει. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο για πόσο ακόμα θα συνεχίζουν να δανείζονται αποκλειστικά μέσω του “ακριβού” μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance ).

Προς το παρόν, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση της ρευστότητας μέσω ELA, ώστε να καλύπτουν έτσι τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου. Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι πριν τη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει επιστροφή στο καθεστώς εξαίρεσης όσον αφορά την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων, για την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παρόλα αυτά, η Ελληνική κυβέρνηση περιμένει κατά τη διάρκεια του δ.σ της ΕΚΤ την Τετάρτη στη Λευκωσία, εκτός της ανανέωσης του ELA για ακόμα 15 ημέρες να υπάρξει αύξηση και του πλαφόν χρηματοδότησης.

Με βάση την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ το πλαφόν βρίσκεται στα 68,3δισ ευρώ. Ωστόσο, τραπεζικές πηγές θεωρούν δεδομένο ότι αυτό θα αυξηθεί για ακόμα μια φορά, ώστε η ελληνική οικονομία να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα.

Όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση έτσι και σε αυτή αναμένεται η αύξηση να είναι οριακή . Θα συνοδεύεται ωστόσο από τη διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι θα παρακολουθεί στενά της ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών και θα παρέμβει αυξάνοντας το πλαφόν εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Άλλωστε, η αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ μέσα στο Μάρτιο, θα γίνει σε τέσσερα κομμάτια (6,13,16 και 20 Μαρτίου) γεγονός που επιτρέπει να εξετάζονται κάθε φορά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Για αυτό το λόγο πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι παρά την κατηγορηματική στάση που κρατά έως τώρα η ΕΚΤ αναφορικά με το Ελληνικό αίτημα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από τα 15δισ ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες, η πορεία των ταμειακών διαθέσιμων θα κρίνουν και τις εξελίξεις.

Δηλαδή αυτό που λένε είναι ότι εάν κριθεί αναγκαίο, η ΕΚΤ έστω και την τελευταία στιγμή θα αυξήσει το πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων, με στόχο η Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αποφεύγοντας ένα “πιστωτικό γεγονός”, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων είναι σε εξέλιξη και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε τετράμηνη παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης.

Δημοφιλή