Ζήτημα η ρευστότητα: Πολιτική λύση θέλει ο Αλέξης Τσίπρας, στα τεχνικά κλιμάκια παραπέμπουν οι δανειστές

Ζήτημα η ρευστότητα: Πολιτική λύση θέλει ο Αλέξης Τσίπρας, στα τεχνικά κλιμάκια παραπέμπουν οι δανειστές
AP Photo/Giannis Papanikos
AP Photo/Giannis Papanikos
ASSOCIATED PRESS

Ενώ το ζήτημα της ρευστότητας είναι ίσως το πιο σοβαρό θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, συνεχίζονται στην Αθήνα οι διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει σε πολιτική λύση, πριν την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ή ακόμη και στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ οι δανειστές παραπέμπουν στις διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται αυτή τη στιγμή στην ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ της Ομάδας των Βρυξελλών και της ελληνικής πλευράς, ενώ ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η ειδική σύμβουλος του υπουργού οικονομικών κ. Έλενα Παναρίτη προετοιμάζουν το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν μέσα στην εβδομάδα στους εκπροσώπους των θεσμών. Ωστόσο, το τοπίο παραμένει θολό αναφορικά με το τι έχουν ανακαλύψει τα τεχνικά κλιμάκια στους ελέγχους που έχουν κάνει στα στοιχεία που τους έχει δώσει η ελληνική πλευρά.

Κομισιόν: Σοβαρή η κατάσταση

Η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα σοβαρή, τονίζοντας ότι προτεραιότητα αυτήν την εβδομάδα είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Και ενώ τα μάτια είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτη, για το εάν θα αναζητηθεί λύση για το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Σχοινάς είπε ότι τώρα είναι η ώρα των εμπειρογνωμόνων και ότι είναι σημαντικό να υπάρξει θετική έκβαση των εν εξελίξει τεχνικών διαβουλεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. «Πριν περάσουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες να συζητήσουν σε τεχνικό επίπεδο. Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Τώρα είναι η ώρα των εμπειρογνωμόνων» είπε χαρακτηριστικά.

Ρευστότητα

Το Δημόσιο έχει τις επόμενες 55 ημέρες αυξημένες ανάγκες ρευστότητας, καθώς θα πρέπει να πληρώσει έως τα τέλη Απριλίου για μισθούς και συντάξεις περίπου 2,6 δισ. ευρώ, για ασφάλιση, περίθαλψη και πρόνοια 2,4 δισ. ευρώ και για τόκους 1,1 δισ. ευρώ.

Η δόση των 581 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ αποπληρώθηκε κανονικά, την Παρασκευή θα καταβληθούν ακόμη 348 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο, ενώ η δεύτερη δόση προς το ΔΝΤ στις αρχές Απριλίου ανέρχεται στα 465 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με σημερινά στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού περιορίστηκε στα 503 εκατ. ευρώ, σε ταμειακή βάση στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,68 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε εφέτος έλλειμμα 928 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 105 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του στο Έθνος, σημειώνει ότι «δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε εναλλακτικά σχέδια γιατί το ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή εν ανάγκη και στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής».

Διαβεβαίωσε δε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις, όπως και καμία απειλή για τις καταθέσεις στην Ελλάδα, και τονίζει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος, υποστηρίζοντας ότι «κάποιες δυνάμεις έχουν υπαρξιακή ταύτιση με τη λιτότητα». Είπε επίσης ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω σε όσα έχουν εξαγγελθεί. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας, διαβεβαίωνε πως η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει ότι όλοι οι πιστωτές θα πάρουν τα χρήματά τους.

Λαγκάρντ και Βερολίνο

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι το μήνυμα που έστειλε στη χώρα μας η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε τη συμπάθειά της στους Έλληνες φορολογούμενους.

Από την πλευρά του το Βερολίνο, δια του εκπροσώπου της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, τονίζει ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και μετά να δοθεί η δόση.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε ότι κοινός στόχος τόσο της γερμανίδας Καγκελαρίου, όσο και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Η διευκρίνιση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μία έξοδο της Ελλάδας από ατύχημα.

Δημοφιλή