Ρευστότητα στις διαπραγματεύσεις. Καθησυχάζουν τραπεζικοί παράγοντες

Ρευστότητα στις διαπραγματεύσεις. Καθησυχάζουν τραπεζικοί παράγοντες
eurokinissi

Απόλυτα καθησυχαστικοί εμφανίζονται τραπεζικοί παράγοντες αναφορικά με την ρευστότητα αλλά και την ασφάλεια των καταθέσεων, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα από τις τράπεζες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η απόφαση του Δ.Σ της ΕΚΤ να παρατείνει τη παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA για ακόμα 15 ημέρες παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες το βράδυ την διεύρυνση του ορίου για ELA στα 60 δισ. Ευρώ, μεταφέροντας όλα τα assets που δεν γίνονται πλέον αποδεκτά ως ενέχυρα από την ίδια, στον ELA.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, θεωρείται δεδομένο ότι καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών, καθώς αυτή την εποχή η ρευστότητα που αντλούν δεν ξεπερνά τα 50δισ ευρώ.

Άλλωστε όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής αστάθειας που είχε προκληθεί το Μάιο του 2012 η ρευστότητα που αντλούσαν οι τράπεζες είχε εκτιναχθεί στα 125δισ ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν μέσω του ELA.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τους διαβεβαίωσε ότι η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο πίεσης που θέλει να ασκήσει η ΕΚΤ στις δύο πλευρές, ώστε να επισπεύσουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο οι δανειστές όσο και η ελληνική πλευρά, επιθυμούν να ολοκληρώσουν τον πρώτο γύρο διαπραγμάτευσης έως και το τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές οδεύουν προς μια συμβιβαστική λύση. Ωστόσο, η απόσταση που τους χωρίζει είναι ακόμα μεγάλη.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι δανειστές και κυρίως το Βερολίνο, επιθυμούν μια έστω και τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης που εκκρεμεί, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα του υφιστάμενου προγράμματος.

Αντίθετα η ελληνική πλευρά, επιμένει στην ύπαρξη ενός προγράμματος “γέφυρα” με το οποίο οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν στην τελική συμφωνία μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαϊου. Έστω και αν η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ότι δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο και ως εκ τούτου δεν την ενδιαφέρει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, η παραδοχή από τον κ. Βαρουφάκη μπροστά στο Βόλφγκάνγ Σόιμπλε ότι αποδέχεται το 67% των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο, αφήνει περιθώρια συνεννόησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στους δανειστές η κυβέρνηση να περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό από τις “μνημονιακές” μεταρρυθμίσεις, γεγονός που θα βοηθήσει τους δανειστές να υπαναχωρήσουν από την απόλυτη στάση που κρατούν έως σήμερα.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε ήδη και μάλιστα με την συμμετοχή του Βερολίνου.

Δημοφιλή