Μάχη με το χρόνο και τους δανειστές για να κλείσει το μέτωπο του Ασφαλιστικού. Τι προτείνει η κυβέρνηση

Μάχη με το χρόνο και τους δανειστές για να κλείσει το μέτωπο του Ασφαλιστικού. Τι προτείνει η κυβέρνηση
sooc

Μάχη με το χρόνο και τους δανειστές δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο να κλείσει το μέτωπο του Ασφαλιστικού πριν ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου, προστατεύοντας τις κύριες συντάξεις από νέες μειώσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει ως στόχο τα επόμενα 24ώρα να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της Ελληνικής πρότασης (δεν αποκλείεται να συνέλθει το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π εντός της εβδομάδας), προκειμένου πριν το τέλος του έτους να ενημερωθούν οι δανειστές.

Το πρόγραμμα αναφέρει ότι αμέσως μετά η πρόταση θα κατατεθεί και στους κοινωνικούς εταίρους για διάλογο, ενώ η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τις 8 Ιανουαρίου.

Στόχος είναι μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και στη συνέχεια το νομοσχέδιο να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εάν δεν υπάρξει εμπλοκή με τους δανειστές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου και μάλιστα χωρίς να υπάρχει στην ατζέντα το μεγάλο «αγκάθι» του Ασφαλιστικού.

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν αγεφύρωτες, τουλάχιστον όπως έχουν καταγραφεί στις συνεχείς επαφές που γίνονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπεται μείωση των κύριων συντάξεων, αλλά των επικουρικών, του εφάπαξ και του ΕΚΑΣ, χωρίς όμως οι δανειστές να έχουν ενημερώσει αν συμφωνούν με αυτό το σχέδιο.

Παράλληλα στο τραπέζι παραμένει η επαναφορά της απαίτησης από την πλευρά των δανειστών, για αύξηση των ελάχιστων χρόνων Ασφάλισης από 15 έτη σε 20, αλλά και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για όσους θα λάβουν πρόωρα την Εθνική Σύνταξη. Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται πιθανό να υπάρξει μια κλίμακα μεταξύ των 15 και 20 ετών για όσους παίρνουν πρόωρη σύνταξη, οι οποίοι θα λαμβάνουν μειωμένη Εθνική σύνταξη περίπου 200ευρώ και όχι 384ευρώ.

Αρνητικοί παραμένουν οι δανειστές και στο θέμα της αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ως αντιστάθμισμα στην περικοπή συντάξεων, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Άγνωστο παραμένει και το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας επιμένει το ποσοστό να είναι κοντά στο 60%, ενώ οι θεσμοί ζητούν να μην υπερβαίνει το 50%.

Αναφορικά με την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των συντάξεων, ανοίγοντας έτσι τρύπα τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα «καλύψει» την απόφαση με τον επανυπολογισμό των συντάξεων έκρινε τις μειώσεις συντάξεων αντισυνταγματική, και κυρίως η μείωση της δαπάνης για συντάξεις, εντός του 2016, κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Αντίθετα οριστική θεωρείται η περικοπή των επικουρικών συντάξεων για όσους τουλάχιστον λαμβάνουν από 150 ευρώ και πάνω. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης γίνεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρή, της τάξης του 15% με 20%, γεγονός που σημαίνει οτι το επόμενο διάστημα τουλάχιστον 800.000 δικαιούχοι θα δουν και νέες μειώσεις στις συντάξεις τους.

Δημοφιλή