ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/01/2015 09:56 EET | Updated 20/01/2015 10:44 EET

Σόιμπλε: Στο ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, δεν πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις

sooc

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποδέχεται την επικείμενη νομισματική επίθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο όνομα της ανεξαρτησίας του ευρωπαϊκού θεσμού, αλλά κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να μην υπαναχωρήσουν ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

«Το αποδεχόμαστε, εάν είμαστε υπέρ της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής, οφείλουμε να το αποδεχθούμε, αν και έχουμε διαφορετική άποψη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε γερμανούς δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, αναφερόμενος στην αναμενόμενη υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους για να κλείσει τον δρόμο στον αποπληθωρισμό και να τονώσει την οικονομία. Οι γερμανοί αξιωματούχοι δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στην επιλογή αυτή, αλλά ταυτόχρονα είναι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε ωστόσο εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι "το είπε και ο ίδιος, τα μέσα της νομισματικής πολιτικής είναι περιορισμένα, αυτό που είναι αποφασιστικής σημασίας είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι «η προϋπόθεση, sine qua non, για την ανάπτυξη. Η Γαλλία βρίσκεται στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, η Ιταλία επίσης», πρόσθεσε.

Ο γερμανός υπουργός θεωρεί ότι εάν η ευρωζώνη και η νομισματική της πολιτική αντιμετωπίζουν χωρίς αμφιβολία προβλήματα, "δεν τίθεται θέμα αποπληθωρισμού", "ούτε στην Γερμανία, ούτε στην Ευρώπη".

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν αρνητικός τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά από το τέλος του 2009.

Sponsored Post