ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/06/2017 03:52 EEST | Updated 28/06/2017 03:53 EEST

Ο Σόιμπλε ζητά την έγκριση των βουλευτών για τη δόση προς την Ελλάδα. Ψηφίζουν στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Bundestag

Thomas Trutschel via Getty Images
Berlin, Germany - November 22: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble attends a meeting of German Bundestag on November 22, 2016 in Berlin, Germany. (Photo by Thomas Trutschel/Photothek via Getty Images)

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται η ψηφοφορία στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου για την έγκριση της επόμενης δόσης ύψους 8,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα και ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να στηρίξουν την καταβολή της επόμενης δόσης, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα, όμως αναβλήθηκε καθώς ορισμένοι βουλευτές του συγκυβερνώντος SPD, απαίτησαν να τεθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια της Bundestag. Οι βουλευτές εξέφραζαν τον προβληματισμό τους ότι το ΔΝΤ δεν  εμπλέκεται στο πρόγραμμα, παρά το ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεσμεύθηκε για το αντίθετο.

Σήμερα, όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε απέστειλε συγκεκριμένα σχετική επιστολή προς τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU και CSU) όπως και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) –μια επιστολή που έχει στη διάθεσή της η Handelsblatt, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται-, στην οποία αναφέρει τα εξής: «κατόπιν πολύ εντατικών διαπραγματεύσεων συνομολογήθηκε ένα καλό και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει και το ΔΝΤ».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κριτική που ασκείται από κάποιους βoυλευτές εστιάζει στο ότι «το ΔΝΤ προς το παρόν δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα –σε αντίθεση με τα άλλοτε λεγόμενα του κ. Σόιμπλε. Από τη μεριά του ο Σόιμπλε πλέον εκτιμά ότι, το ΔΝΤ απομένει ακόμη να πάρει την επίσημη απόφασή του σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα μέσα στον Ιούλιο». Εντούτοις, η Handelsblatt, υπενθυμίζει ότι το ΔΝΤ εξαρτά το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής από το το ζήτημα της «βιωσιμότητας του χρέους, η οποία μέχρι στιγμής δεν είναι δεδομένη».

Όπως σημειώνει στη συνέχεια: «Η ελάφρυνση του χρέους, όπως την επιθυμεί το ΔΝΤ, δεν φαίνεται δυνατή για την ώρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, σύμφωνα με την επιστολή Σόιμπλε ότι: «μέτρα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί. Αλλά κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε εκ των πραγμάτων με ένα τέταρτο πρόγραμμα». Αντ' αυτού ο Γερμανός υπουργός κοινοποίησε στους βουλευτές τη θέση του ότι «η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει τώρα να βελτιωθεί μέσα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη βοήθεια για περισσότερη οικονομική ανάπτυξη».

Πηγή: DW