ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/07/2016 16:12 EEST | Updated 14/07/2016 16:12 EEST

Η οδηγία Στουρνάρα: Για λιγότερα φορολογικά μέτρα επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Ints Kalnins / Reuters
Greece's central bank governor Ioannis Stournaras poses for media during an informal meeting of Ministers for Economic and Financial Affairs (ECOFIN) in Riga, Latvia, April 25, 2015. REUTERS/Ints Kalnins

Λιγότερα φορολογικά μέτρα από εκείνα που προβλέπονται στο Μνημόνιο θα μπορούσε εν τέλει να λάβει η χώρα αν γενικεύονταν το σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Αυτό υποστήριξε πριν από λίγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, συμπληρώνοντας ότι ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την είσπραξη των έμμεσων φόρων έχουν γίνει ορατά και αποτυπώνονται στα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν η κυβέρνηση ανάγκαζε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις να εφοδιαστούν με μηχανήματα POS, είναι πολύ πιθανόν να επιτευχθεί αύξηση εσόδων ικανή ώστε να μην χρειαστεί να ληφθεί όλο το πακέτο των φορολογικών μέτρων που έχει συμφωνηθεί στο τελευταίο πρόγραμμα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλώντας πριν από λίγο στην παρουσίαση του βιβλίου European Banking Supervision : The first eighteen months, τάχθηκε υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ΕSM. Όπως υποστήριξε μία τέτοια επιλογή θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από αυτή που ακολουθήθηκε και στην ελληνική περίπτωση, ωστόσο, όπως είπε, επικράτησαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ειδική αναφορά έγινε στην Τράπεζα Αττικής για την οποία στο συγκεκριμένο βιβλίο η Μ. Ξαφά η οποία έχει συγγράψει το σχετικό κεφάλαιο, ότι είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε εκκαθάριση καθώς δεν έχει καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου που προέκυψε από το ακραίο σενάριο των stress tests. Ωστόσο ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε διαμετρικά αντίθετα άποψη υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα Αττικής διαθέτει σήμερα από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην ευρωζώνη. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η Τράπεζα αντιμετωπίζει ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης για τα οποία όμως όπως ανέφερε έχει δρομολογηθεί η επίλυσή τους.

Από την πλευρά του ο Σπύρος Παντελιάς διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος υποστήριξε ότι πλέον οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν το απαιτούμενο θεσμικό οπλοστάσιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Sponsored Post