Είμαστε κοντά σε συμφωνία λέει στη HuffPost Greece κυβερνητικός παράγοντας

Είμαστε κοντά σε συμφωνία λέει στη HuffPost Greece κυβερνητικός παράγοντας
Nick Paleologos / SOOC

«Έχουμε φτάσει πολλές φορές κοντά σε συμφωνία τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται πως θα την ολοκληρώσουμε», έλεγε στη HuffPost Greece κυβερνητικός παράγοντας σχολιάζοντας τις έντονες διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Αν και το κλίμα στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, υπάρχει αισιοδοξία ότι σήμερα θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν ώστε να κατατεθεί η αίτηση επέκτασης της δανειακής σύμβασης.

Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες εξηγούν ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα εμπλοκή στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, καθώς εκεί οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα και να εισηγηθούν στους υπουργούς Οικονομικών των 19 χωρών, ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα.

Οι εκτιμήσεις που γίνονται τις τελευταίες ώρες είναι ότι αυτή τη φορά θα καμφθούν οι αντιρρήσεις του Βερολίνου, έστω και αν σε κάθε γύρο διαπραγμάτευσης η Γερμανία παραμονεύει με ένα ακόμη βέτο.

Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι πηγές και από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι μετά την εμπλοκή στο Eurogroup της Δευτέρας, η Κομισιόν έχει λάβει ρόλο «γεφυροποιού» μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, προσπαθώντας να αναδείξει τα σημεία σύγκλισης και να «περιορίσει τις γωνίες στη διαπραγμάτευση».

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η Κομισιόν ήταν όλη ημέρα σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον κ. Βαρουφάκη, όσο και με τον κ. Σόιμπλε ώστε να πείσει τους δύο υπουργούς σχετικά με την πρόταση της να χρησιμοποιηθεί σε αντικατάσταση του όρου «παράταση της δανειακής σύμβασης» που ζητά η Ελλάδα και «παράταση του προγράμματος» που ζητά το Βερολίνο, ο όρος «παράταση της συμφωνίας για τον βασικό μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας» («extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement»). Δηλαδή, χρησιμοποιείται η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης Ελλάδας-Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να αποφευχθούν οι ορισμοί που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τις δύο πλευρές.

«Το βασικό πρόβλημα δεν είναι πλέον η παράταση και η ονομασία, αλλά οι όροι που πρέπει να συνοδεύουν το ελληνικό αίτημα», σχολίαζε στέλεχος της Κομισιόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτό το σημείο, κρύβεται και η απεμπλοκή των διαδικασιών. Και αυτό γιατί η καταρχήν συμφωνία για την ονομασία της παράτασης, δίνει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να συμφωνηθούν και οι όροι που θα τη συνοδεύουν.

Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα αντικαταστήσουν τα «τοξικά» μέτρα του μνημονίου, οι οποίες όμως θα διατηρούν τους στόχους του προγράμματος εντός τροχιάς.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε πλήρη ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτείνει ως ισοδύναμα και παράλληλα να κοστολογήσει πλήρως τις εξαγγελίες που έχει κάνει τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με τις δράσεις αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν ζήτησε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερής ενέργειες, τουλάχιστον μέχρι να κλείσει η συμφωνία. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μεταθέσει για την επόμενη εβδομάδα την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Με βάση αυτές τις εξελίξεις και αν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή και νέα εμπλοκή, σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί θα συγκληθεί Σύνοδος των εμπειρογνωμόνων των υπουργών οικονομικών – Euro Working Group με στόχο να γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα. Εάν οι τεχνοκράτες εισηγηθούν θετικά για το Ελληνικό αίτημα, οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν και τυπικά την επέκταση, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται αυτό να γίνει μέσω μιας τηλεδιάσκεψης και όχι με έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Δημοφιλή