Φορολογικοί παράδεισοι τέλος. 300 οικονομολόγοι ζητούν να αρθεί το πέπλο μυστικότητας και τα οικονομικά οφέλη που παρέχουν

Φορολογικοί παράδεισοι τέλος. 300 οικονομολόγοι ζητούν να αρθεί το πέπλο μυστικότητας και τα οικονομικά οφέλη που παρέχουν
Woman, Cayman
Woman, Cayman
Fuse via Getty Images

Το τέλος των φορολογικών παραδείσων ζητούν περισσότεροι από 300 οικονομολόγοι, οι οποίοι μάλιστα ζητούν από τους ηγέτες όλους τους κόσμους να δώσουν την «χαριστική βολή» στη Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου.

Όπως μεταδίδει η βρετανική Guardian, οι οικονομολόγοι ζητούν από τους ηγέτες να πάψουν τα οικονομικά οφέλη των φορολογικών παραδείσων και να άρουν το πέπλο μυστικότητας που τους περιβάλλει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησε πριν από έναν ακριβώς χρόνο να φιλοξενήσει αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Οι αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε διαπραγματεύσεις με τα υπερπόντια εδάφη τους, καθώς πολλά από αυτά έχουν μεταβληθεί σε φορολογικούς παραδείσους. Αυτό που ζητούν, είναι να υπάρξει από εδώ και στο εξής αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, ούτως ώστε

να μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στο ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι αυτών των εικονικών εταιριών.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι καθόλου εύκολα. Για παράδειγμα τα νησιά Κέιμαν τα οποία αποτελούν έναν από τον μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο παγκοσμίως, δεν θέλουν να αλλάξει το παραμικρό και το κατά πόσο θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής είναι κάτι το οποίο παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Στους οικονομολόγους συγκαταλέγονται κορυφαία ονόματα, όπως για παράδειγμα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γης του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, Jeffrey Sachs, ο οποίος είναι επίσης και σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Olivier Blanchard .

Μάλιστα, μιλώντας στο BBC Radio 4, ο Sachs δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποφασίσουν την Πέμπτη ότι φτάνει πια...τότε θα μπορούσε να υπάρξει μία θεαματική αλλαγή σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος ωστόσο προέβλεψε ότι πολλοί ηγέτες θα δεχτούν πιέσεις από πλούσιους να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση, ενώ επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία φορολογικών παραδείσων.

Για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο ότι οι μισές από τις εταιρίες που συστάθηκαν από το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, το οποίο πρωταγωνιστεί στα Panama Papers, ενσωματώθηκαν στα βρετανική υπερπόντια εδάφη, όπως είναι οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι.

Δημοφιλή