Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία - Tα βρήκαν για το ΤΑΙΠΕΔ, παραμένουν τα «αγκάθια»

Αγώνας δρόμου στην κυβέρνηση – Συμφωνία για ΤΑΙΠΕΔ, παραμένουν τα «αγκάθια»
sooc

Αγώνας δρόμου γίνεται κυριολεκτικά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, καθώς ο χρόνος πλέον αρχίζει να μετρά αντίστροφα για την ελληνική κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να επικρατεί σχετική αισιοδοξία μετά και τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών με το κουαρτέτο και την εν μέρει συμφωνία που έχει να κάνει με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων το οποίο και θα αντικαταστήσει το νέο ΤΑΙΠΕΔ.

Παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν «αγκάθια» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών τα οποία εντοπίζονται σε βασικά ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό και τα «κόκκινα» δάνεια των Τραπεζών.

Το κλίμα αισιοδοξίας φάνηκε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη αμέσως μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική.

«Προχωράμε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία», δήλωσε ο κ. Δραγασάκης μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική.

Σε ερώτηση μάλιστα δημοσιογράφου, εάν υπάρχουν «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι: «υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται, αλλά όχι αγκάθια».

Να σημειωθεί ότι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής, εκτός του κ. Δραγασάκη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε προηγουμένως με δηλώσεις του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς μέχρι τις 20 Αυγούστου.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν με έναν πολύ εντατικό ρυθμό, πολλά πράγματα έχουν ωριμάσει και θεωρούμε ότι θα κλείσουν στον χρόνο που προβλέπεται και ο χρόνος είναι 18-20 Αυγούστου», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο σύσκεψης, με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ημερομηνία επίτευξης συμφωνίας είναι η ερχόμενη Δευτέρα, 10 Αυγούστου.

Η ίδια πηγή ανέφερε μάλιστα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως μέχρι στιγμής ο στόχος αυτός φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες μέσα στο Σαββατοκύριακο τόσο από τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών όσο και από τις ελληνικές αρχές.

Τηλεδιάσκεψη των 28 ΥΠΟΙΚ

Στο μεταξύ τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των 28 υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ (EFC), αναμένεται να πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά θα γίνει μια ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Η Μ. Αντρέεβα, ερωτηθείσα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας. Συμπλήρωσε, επίσης, πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή νεότερα για το πότε θα παραλάβουν τα κράτη μέλη το εν λόγω κείμενο για να προχωρήσουν στις εθνικές διαδικασίες, δηλαδή τη ψήφισή του από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

Συμφωνία για νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Στο μεταξύ σε συμφωνία για το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησαν σήμερα Παρασκευή οι εκπρόσωποι τη κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, την ώρα που η κλεψύδρα για την επίτευξη συμφωνίας έχει αρχίσει να αδειάζει.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να τα βρίσκουν εν μέρει, δηλαδή μόνο για τη λειτουργία του νέου Ταμείου, καθώς υπάρχουν διαφωνίες προς το παρόν για το θέμα του Ασφαλιστικού αλλά και αυτό των «κόκκινων» δανείων το οποίο είναι και αρκετά κρίσιμο καθώς συνδέεται άμεσα με την ανακεφλαιοποίηση των τραπεζών η οποία αποτελεί υψηλής προτεραιότητας ζήτημα για τους θεσμούς. Στην κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας εντός των προβλεπόμεων προθεσμιών ώστε να αποκλειστεί ένα νέο δάνειο - «γέφυρα».

Το νέο Ταμείο θα έχει εντελώς διαφορετική λειτουργία και λογική σε σχέση με πριν, σε σχέση δηλαδή με το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων [ακίνητα, μετοχές, κ.λπ.].

Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο, με παρόμοιο μ' αυτά που έχουν δημιουργήσει αρκετά κράτη σε όλα τα μέρη του πλανήτη, όπως μεταξύ άλλων η Νορβηγία, η Αυστραλία, κ.ά.

Που θα πάνε τα 50 δισ. ευρώ

Με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με πριν θα κατανεμηθούν και τα έσοδα του Ταμείου, τα οποία εκτιμώνται σε 50 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα από αυτά, το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (12,5 δισ. ευρώ) και χρέος (12,5 δισ. ευρώ).

Με το ΤΑΙΠΕΔ από τις αποκρατικοποιήσεις τα τυχόν έσοδα πήγαιναν εξ' ολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ με το νέο Ταμείο μόνο το ένα τέταρτο των εσόδων θα εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.

Η έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο εποπτεία, διευκρινίζεται από αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης..

Στα τεχνικά κλιμάκια οι διαπραγματεύσεις

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών οι οποίες και θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο Σάββατο. Μια ημέρα κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παραλάβει το προσχέδιο του μνημονίου το οποίο όπως έχει γίνει γνωστό, καταρτίζει η Κομισιόν.

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται πλέον στα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία ενώ θα εξεταστεί και το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους του νέου προγράμματος, βασικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις αποτελεί ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 καταγράφεται μικρό πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 238 εκατ. ευρώ έναντι του 1,8 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί πέρυσι.

Η τραγική αυτή κατάσταση αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια για τη λήψη νέων προαπαιτούμενων όπως για παράδειγμα αλλαγές στις 100 δόσεις, σταδιακή κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, άνοιγμα «κλειστών» επαγγελμάτων κα.

Εφόσον πάντως όλα κυλήσουν ομαλά τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να τηρήσει το αρχικό της χρονοδιάγραμμα και να έχει στα χέρια της μια συμφωνία έως τις 11 Αυγούστου, να ψηφιστεί στη Βουλή επτά ημέρες μετά και να «περάσει» την αμέσως επόμενη ημέρα από τα κοινοβούλια κρατών-μελών της ΕΕ.

Διαφωνίες για Ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια

Ωστόσο παρά την συμφωνία για το ΤΑΙΠΕΔ δεν λείπουν και οι διαφωνίες με το κουαρτέτο σε βασικά θέματα όπως είναι το Ασφαλιστικό και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς αφορά το θέμα της ανεκφαλαιοποίησης η οποία προέχει να γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.

Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε με δήλωσή του υπέρ της ένταξης των συνεταιριστικών τραπεζών στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Κυρίως στο ασφαλιστικό και από ενάρξεως των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι των δανειστών έβαλαν το θέμα της άμεσης περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ενώ η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποβάλλει την τελική της πρόταση για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει αύξηση κατά 5 χρόνια της ηλικίας εξόδου ανδρών και γυναικών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που σήμερα είναι 50 ετών, θα βγει στη σύνταξη στα 55, δηλαδή το 2020. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρχει μεταβατικό στάδιο 2016 - 2021, ενώ η εφαρμογή θα αρχίσει άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ισχύει ότι το γενικό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος και για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος. Δεν έχει αποφασιστεί πάντως ποια θα είναι η κλιμάκωση στις ποινές που θα έχει η τελική πρόταση, η οποία θα επηρεάσει όλη την κλίμακα των ηλικιών.

Ανοικτό και πάλι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Στο μεταξύ το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών άφησε ανοικτό για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί με τους θεσμούς μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό των «Παραπολιτικών», επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει θέμα επιτακτικό προαπαιτούμενων μέτρων σε νέα ψηφοφορία».

Στο πλαίσιο αυτό, «έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η συμφωνία και η διαπραγμάτευση εξελίσσονται ομαλά και ότι θα προχωρήσουν με τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, μέχρι την τελική ψήφιση στο ελληνικό και τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, και όπου απαιτείται, ούτως ώστε περίπου στις 18 του Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Δημοφιλή