Νέα εμπλοκή από το νέο τελεσίγραφο. Περιθώριο εως το Σάββατο δίνουν οι θεσμοί

Νέα εμπλοκή από το νέο τελεσίγραφο. Περιθώριο εως το Σάββατο δίνουν οι θεσμοί
sooc

Ακόμα ένα τελεσίγραφο, αυτή τη φορά 14ωρών, έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών στην Ελλάδα και στους θεσμούς να καταλήξουν σε συμφωνία. Το τελεσίγραφο εξαντλείται σήμερα Πέμπτη, στις 12.00 το μεσημέρι, δηλαδή δύο ώρες πριν οι υπουργοί Οικονομικών επαναλάβουν τη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία διακόπηκε το βράδυ της Τετάρτης καθώς δεν υπήρχε θέμα να συζητήσουν.

Αμέσως μετά τη νέα εμπλοκή στο παρά ένα της λήξης της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, η οποία προκλήθηκε από τις προτάσεις “βόμβα” του ΔΝΤ και ανεβάζουν τον ήδη βαρύ λογαριασμό από τα 8 στα 11 δισ ευρώ, επίσημα όλες οι πλευρές δήλωσαν την πρόθεση τους να επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ώστε να κάνουν μια ακόμα προσπάθεια να γεφυρώσουν τις διαφορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρχής γενομένης από την συνάντηση τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η οποία είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών με το ραντεβού να ανανεώνεται για την Πέμτπη στις 10.00, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα του προέδρου της Κομσιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και των ταυτόχρονων τεχνικών συζητήσεων που γίνονται σε επίπεδο Brussels Group, οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο συμφωνίας.

Κυβέρνηση και δανειστές επιθυμούν (σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις τους) να υπάρξει πρόοδος ώστε τα νέα στοιχεία να εξεταστούν στο μεσημεριανό Eurogroup. Ωστόσο Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να «κρατήσουν» ακόμη μία ή δύο ημέρες, προειδοποιώντας όμως ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο, τότε η Ελλάδα δεν θα λάβει τα απαιτούμενα χρήματα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις.

«Έως την Δευτέρα, η συμφωνία πρέπει να έχει εγκριθεί τόσο από το ελληνικό, όσο και από το γερμανικό κοινοβούλιο» τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι στις 30 Ιουνίου η Ελλάδα καλείται να καταβάλλει 1,53 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ωστόσο, οι καταιγιστικές εξελίξεις από το πρωί της Τετάρτης, αποδεικνύουν ότι όσο πλησιάζει η λήξη του χρόνου, τόσο οι πιέσεις, οι εντάσεις και οι διαφωνίες αυξάνονται, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτηματικά αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις των δύο πλευρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλειονότητα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι “όλοι θα δουλέψουν ώστε να υπάρξει μια συμφωνία έως το πρωί της Πέμπτης”, οι αποκλίσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με το μείγμα πολιτικής που προτείνει η κυβέρνηση και λιγότερο με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Η απόρριψη των Ελληνικών προτάσεων από την πλευρά κυρίως του ΔΝΤ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συμφωνία εάν η κυβέρνηση δεν κάνει και νέες μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε σχέση με τα μέτρα που έχει προτείνει έως τώρα.

Ωστόσο, οι δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει η νέα εμπλοκή μετά την επιστροφή από τους θεσμούς στην Αθήνα των προτάσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση τη Δευτέρα, δεν αντικατοπτρίζεται και στις τοποθετήσεις αρμόδιων στελεχών από την πλευρά των δανειστών.

Όπως εξηγούν “η πραγματική διαπραγμάτευση άρχισε τώρα και αυτό σημαίνει ότι η δουλειά που θα έπρεπε να γίνει τους προηγούμενους μήνες θα πρέπει να συμπυκνωθεί μέσα σε μερικές ημέρες”. Με αυτό τον τρόπο κοινοτικοί παράγοντες επιχειρούν να αποδομήσουν πλήρως την κυβερνητική ρητορική του προηγούμενου διαστήματος, τονίζοντας ότι “αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης”, είπε αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας.

Δημοφιλή