Και το θρίλερ με τους δανειστές καλά κρατεί: Με νέα πρόταση για αφορολόγητο στα 9.050 ευρώ η Αθήνα

Και το θρίλερ με τους δανειστές καλά κρατεί: Με νέα πρόταση για αφορολόγητο στα 9.050 ευρώ η Αθήνα
SOOC

Μία νέα βελτιωμένη πρόταση με χαμηλότερο αφορολόγητο αλλά και νέους συντελεστές που φέρνουν επιβαρύνσεις για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, φέρεται πως έχει καταθέσει στους Θεσμούς το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που για ακόμα μια φορά η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνηση και δανειστών εξελίσσεται σε θρίλερ.

Τα δεδομένα πλέον αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, με αποτέλεσμα καμία από τις εμπλεκόμενε πλευρές να μην μπορεί να προβλέψει μέχρι πότε θα διαρκέσει αυτό το γαϊτανάκι.

Οι νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει στους Θεσμούς πρόταση η οποία προβλέπει αφορολόγητο 9.000 έως 9.050 ευρώ και με την προτεινόμενη κλίμακα οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν για εισόδημα πάνω από τις 30.000 ευρώ.

Επίσης, η ελληνική πλευρά προτείνει ως πρόσθετο μέτρο για να καλύψει τα περίπου 900 εκατ. ευρώ που απομένουν από τα εναπομείναντα μέτρα την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ επιμένει στο τέλος 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα έχει απόδοση 500 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής (σσ Πέμπτη) συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά κατέθεσε πρόταση με αφορολόγητο 9.330 ευρώ και έκπτωση φόρου 2.100, ενώ οι νέοι συντελεστές είχαν ως εξής:

Για εισόδημα έως 25.000 συντελεστή 22,5% (σήμερα είναι στο 22%)

-από 25.001 έως 32.000 συντελεστή 32% (σήμερα είναι επίσης στο 32%)

-από 32.001 έως 60.000 συντελεστή 42% (από 32.000 έως 42.000 ο συντελεστής σήμερα είναι στο 32%, πάνω από 42.000 ο συντελεστής είναι 42%)

-από 60.001 και πάνω συντελεστή 50% (από 42% που ισχύει σήμερα).

Τοπίο στην ομίχλη

Την αισιοδοξία της χθεσινής νύχτας περί προόδου στο φορολογικό διαδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή, το κλίμα «εμπλοκής» καθώς κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επιχειρεί ακόμα μια φορά να βάλει εμπόδια στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εχθές το βράδυ «υπήρξε συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων από τους πέντε που μετέχουν στη διαπραγμάτευση», εννοώντας ότι η κυβέρνηση βρήκε στο φορολογικό κοινό τόπο με τους Ευρωπαίους, αλλά όχι με το ΔΝΤ.

Παρόλα αυτά η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διαπραγματεύσεων, εκτίμησε ότι θα ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες του Ταμείου και ως εκ τούτου είναι εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας στη βάση της Ελληνικής πρότασης.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν κατέστη δυνατό, καθώς όπως φαίνεται το Ταμείο εμμένει στις απαιτήσεις του ζητώντας μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου το οποίο θα ισχύει για όλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν ότι τα στελέχη του Ταμείου έχουν ζητήσει το αφορολόγητο να μειωθεί ακόμα και στις 4.000 ευρώ, ύψος που απέχει πάρα πολύ από τις επιδιώξεις της Ελληνικής πλευράς.

Ωστόσο, η πρόταση που έχει επικρατήσει στους κόλπους του ΔΝΤ είναι μείωση του αφορολόγητου στις 7.000 έως 8.000 ευρώ, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της έκπτωσης φόρου στα 1.500 έως 1.700 ευρώ, γεγονός που θα φέρει πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα.

Η εμμονή αυτή από την πλευρά του Ταμείου οδήγησε κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν ευθεία επίθεση στο ΔΝΤ λέγοντας ότι:

«Έκπληξη προκαλεί, για μία ακόμα φορά, η στάση του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά, οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική

»Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους!

»Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη -για την οποία Άνταμ Σμιθ, Τζον Μέιναρντ Κέινς, Μίλτον Φρίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα...- είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηρικτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές συνεχίζουν να εκτιμούν ότι παρά τη σκληρή στάση που κρατά το ΔΝΤ είναι εφικτή μια «κατ' αρχήν» συμφωνία με τους θεσμούς στα βασικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, πριν οι επικεφαλής αναχωρήσουν από την Αθήνα για τις εορτές του Πάσχα των Καθολικών

Δημοφιλή