Στον Τσίπρα, Τσακαλώτος - Σταθάκης για άρση των αδιεξόδων με στόχο τη συμφωνία

Στον Τσίπρα, Τσακαλώτος - Σταθάκης για άρση των αδιεξόδων
sooc

Με το βλέμμα στραμμένο στη συμφωνία συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη από το πρωί διεκόπη προκειμένου οι υπουργοί να ενημερώσουν το ΚΥΣΟΙΠ.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης τέθηκαν τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικά, ενώ οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία δείχνουν να είναι αυξημένες.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να δοθούν κατευθύνσεις στην διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης για τα όλα ανοιχτά θέματα.

Ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι η συμφωνία, με το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι αισιόδοξο για συμφωνία ακόμη και απόψε το βράδυ ή το πρωί της Τρίτης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν μάλιστα ότι μετά και την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης η οποία κράτησε μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, η διαπραγμάτευση κινείται πλέον πλέον στο επίπεδο της «γραμμή – γραμμή» εξέτασης του τελικού κειμένου.

Κάτι που υποδεικνύει το βαθμό προόδου και τις ιδιαιτέρως αυξημένες πιθανότητες να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Τα ανοικτά ζητήματα και οι συγκλίσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοικτά, όπως είναι το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Δεδομένου μάλιστα του ύψους της πρώτης δόσης που ζητά η κυβέρνηση (σχεδόν το 50% του συνόλου του νέου τριετούς δανείου), τα προαπαιτούμενα αναμένεται να είναι «πολλά», όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια η κυβέρνηση επιμένει να υπάρξει ένας δημόσιος φορέας ο οποίος θα αναλαμβάνει μέρος των κόκκινων δανείων και να μην πωλούνται αυτά από τις τράπεζες σε διάφορα funds. Σε ότι αφορά τα εργασιακά οι δανειστές ζητούν ο χρόνος της μετενέργειας να πάει στους τρεις μήνες από έξι που είναι σήμερα, ενώ σε ότι αφορά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων υπάρχουν διαφορές αναφορικά με την διαχείριση των εσόδων του Ταμείου.

Ωστόσο, σύγκλιση διαπιστώθηκε στο θέμα των αλλαγών της ρύθμισης των 100 δόσεων. Όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει η αύξηση του επιτοκίου στο 5% από 3% που είναι σήμερα για οφειλές άνω των 5000 ευρώ, ενώ για οφειλές κάτω των 5000 ευρώ θα παραμείνει μηδενικό το επιτόκιο εφόσον:

- Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα

- Έχει περιουσία χαμηλότερη των 150.000 ευρώ

- Το χρέος του όταν εισήλθε στη ρύθμιση δεν ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.

Πάντως, οι δανειστές ζητούν οι οφειλέτες να χάνουν την ρύθμιση αν δεν ικανοποιούν τα χρέη τους. Σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών, προς το παρόν αναμένεται να προχωρήσει η τμηματική αύξηση του πετρελαίου των αγροτών, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2015 που θα εφαρμοστεί το 50% της αύξησης, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιβληθεί από 1η Οκτωβρίου του 2016.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι η ύφεεση θα κινηθεί φέτος μεταξύ 2,1 και 2,3%, ενώ οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα παρουσιάσει μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα είναι μέσα στα προαπαιτούμενα μέτρα που θα ψηφιστούν άμεσα, ενώ οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ενδεχομένως να μεταφερθούν για τον Οκτώβριο.

Νομοσχέδιο με δύο άρθρα

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς είναι πυρετώδεις και συνεχίζονται από το πρωί, με εξαίρεση τη διακοπή που έγινε προκειμένου οι δύο υπουργοί που συμμετέχουν- Τσακαλώτος και Σταθάκης-να ενημερώσουν το ΚΥΣΟΙΠ.

Σε περίπτωση συμφωνίας το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη και πιθανότατα θα περιλαμβάνει δύο άρθρα.

Το ένα θα περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ύψους έως 52 δις ευρώ.

Το δεύτερο άρθρο θα αφορά στα προαπαιτούμενα μέτρα που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση για να προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος που επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά να ανέλθει στα 25 δις ευρώ.

Δημοφιλή