«Μίνι αξιολόγηση» το ταξίδι-αστραπή της τρόικας

«Μίνι αξιολόγηση» το ταξίδι-αστραπή της τρόικας
Eurokinissi

Σε «μίνι» αξιολόγηση έχει μετατραπεί το ταξίδι «αστραπή» της τρόικας παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι η επίσκεψη αφορά την προετοιμασία της επικείμενης αξιολόγησης, αλλά και την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων.

Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών από την πρώτη κιόλας ημέρα των τριήμερων συναντήσεων έχει ανοίξει όλα τα «καυτά» θέματα που βρίσκονται στην πρώτη θέση της ατζέντας της επικείμενης διαπραγμάτευσης.

Ασφαλιστικό, πλειστηριασμοί, «κόκκινα» δάνεια αλλά και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έχουν βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές να ζητούν πλήρη στοιχεία αλλά και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα σχέδια της κυβέρνησης. Ήδη οι πρώτες επαφές δείχνουν ότι οι ελεγκτές δεν έχουν καμία διάθεση «εύκολου» συμβιβασμού ούτε σε αυτή την άτυπη επίσκεψη, αλλά ούτε κατά την διάρκεια της επίσημης αξιολόγησης.

«Κόκκινα» δάνεια

Οι ελεγκτές επέστρεψαν στην Αθήνα χωρίς να έχουν αλλάξει καθόλου τις απόψεις τους αναφορικά με τη «λύση» που θα πρέπει να βρεθεί για τα «κόκκινα» δάνεια. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να περιοριστούν στο ελάχιστο τα περιουσιακά και εισοδηματικά όρια για όσους θέλουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη, ενώ επιμένουν επιμένουν στην πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι δανειστές προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας για όσους εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 12.000 ευρώ.

Αντίθετα η ελληνική πλευρά επιμένει σε αντικειμενική αξία της κατοικίας στα 300.000 ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια τις δύο πλευρές χωρίζει προς το παρόν χάος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημερινό ραντεβού του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, θα γίνει ένας δεύτερος γύρος συζήτησης προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις, με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.

Ασφαλιστικό

Με σαφή διάθεση να υπάρξουν το συντομότερο δυνατό οι τελικές αποφάσεις, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο πλήρη ποσοτικοποίηση τόσο των μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση των δαπανών κατά 1,9% του ΑΕΠ έως το 2018, όσο και των δημοσιονομικών αλλά και αναλογιστικών αποτελεσμάτων της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν αφού πρώτα δουν αναλυτικά τα στοιχεία που θα τους παρουσιάσει η κυβέρνηση και για αυτό συμφωνήθηκε ότι μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η ανταλλαγή στοιχείων σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου οι θεσμοί να ενημερωθούν πλήρως για τα σχέδια της κυβέρνησης.

«Εργαλειοθήκη» ΟΟΣΑ

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ αναφορικά με το γάλα, ψωμί, εκπτώσεις, οδικό χάρτη για αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό το σημείο έχει βρεθεί κοινή συνισταμένη με τους δανειστές, ενώ αναφορικά με τις Κυριακές αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αντίθετα δανειστές και κυβέρνησης συμφώνησαν να πάει χρονικά προς τα πίσω η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ Νο 2 για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή, έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες.

Αλλαγές συμφωνήθηκαν και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, καθώς θα προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου, χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν αμέσως μετά τη συνάντηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ότι το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν συζητήθηκε. Ωστόσο το θέμα άνοιξε κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνάντησης που είχε ο κ.Τσακαλώτος μαζί τους.

Οι δανειστές περιμένουν και για αυτό το θέμα τα ισοδύναμα που θα πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες» που άνοιξαν από τις αλλαγές στα όσα είχαν συμφωνηθεί.

Μοναδική ακτίδα φωτός από τις επαφές με τους δανειστές το γεγονός ότι αποδέχονται ύφεση κοντά στο 1,4% για φέτος αντί για το 2,3% του ΑΕΠ που προβλεπόταν τον Αύγουστο. Με βάση αυτές τις προβλέψεις η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καμφθούν οι αντιστάσεις των θεσμών αναφορικά με τη λήψη επιπλέον μέτρων ή το ύψος των ισοδύναμων που θα πρέπει να παρουσιάσει η Ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, ακόμα και με μικρότερη ύφεση από τις αρχικές εκτιμήσεις οι δανειστές συνεχίοζυν να αμφισβητούν τη δυνατότητα επίτευξης πρωτογενούς ελλείμματος 0,25% του ΑΕΠ και πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ το 2016.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι ολοκληρωμένη συζήτηση επί των στόχων, άρα και των απαιτήσεων των δανειστών για νέα μέτρα θα γίνει κατά την επίσημη αξιολόγηση του προγράμματος και εκεί θα ληφθούν «πακέτο» όλες οι αποφάσεις.

Και οι δόσεις

Παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την πρώτη κιόλας ημέρα της άτυπης αξιολόγησης, τόσο κυβερνητικές πηγές όσο και αξιωματούχοι των δανειστών διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι η Ελλάδα αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση των θεσμών για την εκταμίευση μιας δόσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης,

«Τα πράγματα έχουν πάρει λίγο-πολύ τον δρόμο τους», δήλωσε ο Ντομπρόφσκις, ενώ ερωτηθείς εάν η Ελλάδα πρόκειται να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Αυτό θα έλεγα».

Δημοφιλή