Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Προαπαιτούμενα και αξιολόγηση στην ατζέντα

Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Προαπαιτούμενα και αξιολόγηση στην ατζέντα
Sooc

Σήμερα Τρίτη καταφθάνουν στην Αθήνα και από αύριο πιάνουν και επίσημα δουλειά οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών. Πρωταρχικός στόχος να διαπιστώσουν την πρόοδο υλοποίησης των 48 προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και η προετοιμασία της επικείμενης αξιολόγησης.

Ο τρόπος, ο τόπος και τα πρόσωπα που θα έχουν επαφές από Ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών, καλύπτονται ακόμα μια φορά από μυστήριο. Δεδομένο είναι ότι η επίσκεψη θα διαρκέσει μερικά 24ωρα, καθώς η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ανέφερε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των ελληνικών Αρχών θα κρατήσουν τρεις ημέρες, από Τετάρτη έως Παρασκευή.

Επίσης δεδομένο θεωρείται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν επαφές με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Από εκεί και πέρα όμως κυβερνητικοί παράγοντες δεν θέλουν να δώσουν περισσότερα στοιχεία. Με εξαίρεση το υπουργείο Οικονομικών, τα επιτελεία των υπόλοιπων υπουργείων που σχετίζονται με την εφαρμογή του Μνημονίου, δηλώνουν ότι αν τους ζητηθεί “ο υπουργός θα συναντηθεί με τους δανειστές”.

Παρόλα αυτά το περιεχόμενο των επαφών είναι δεδομένο. Οι δανειστές θα ζητήσουν να τους γίνει αναλυτική παρουσίαση σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, προκειμένου να εισηγηθούν οι ίδιοι στο Euro Working Group (αναμένεται να γίνει την Τετάρτη) αναφορικά με την εκταμίευση ή όχι της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, καταληκτική ημερομηνία δεν θα είναι η Τετάρτη καθώς η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το Eurogroup, είτε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της 9ης Νοεμβρίου, είτε σε μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη νωρίτερα αποκλειστικά για την εκταμίευση της δόσης. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει μερικές ημέρες ακόμα προκειμένου να καλύψει τις εκκρεμότητες από την πρώτη λίστα των προαπαιτούμενων.

Ταυτόχρονα οι δανειστές θα επικεντρωθούν και στο προσχέδιο της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων που η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει και να υλοποίηση το επόμενο διάστημα. Αν και τυπικά η κατάρτιση της λίστας θα γίνει από το Euro Working Group, όπως και της πρώτης, το περιεχόμενο της θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις εκκρεμότητες του μνημονίου που δεν έχουν περιληφθεί στην πρώτη λίστα μέτρων που ψηφίστηκε ήδη στη Βουλή.

Ενδεικτικό του «κατεπείγοντος» που αποδίδουν οι δανειστές είναι η κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και η προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στον κοινωνικό τομέα.

Και τα δύο θέματα αποτελούν από τα κυριότερα «αγκάθια» όσων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να έχει γίνει πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η Κοινοτική Οδηγία η οποία προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Αντίστοιχα το νέο Ασφαλιστικό κυριαρχεί στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα οι δύο πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους αναφορικά με την ατζέντα της αξιολόγησης προκειμένου να προετοιμαστούν έως την επίσημη έναρξη. Οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν να έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Στόχος είναι κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης να συζητηθούν τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι δανειστές προκειμένου να καλυφθούν οι αστοχίες του προγράμματος

Δημοφιλή