ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
02/07/2016 10:30 EEST | Updated 02/07/2016 10:32 EEST

Επιστολή «κατηγορώ» του Τσακαλώτου στους εκπροσώπους των δανειστών

ASSOCIATED PRESS
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos, center, arrives for a meeting of eurogroup finance ministers at the EU Council building in Brussels on Thursday, Jan. 14, 2016. Finance ministers from the nations using the euro met in Brussels Thursday to discuss progress on Greece’s economic reform program and the results of a review of measures taken by Cyprus to bring its budget into line.(AP Photo/Virginia Mayo)

Δριμύ κατηγορώ κατά της στάσης των εκπροσώπων των θεσμών απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών. Με επιστολή του προς τους προϊσταμένους του κουαρτέτου, όπως μετέδωσε ο τηελοπτικός σταθμός Mega και δημοσιεύει η εφημερίδα «Επένδυση», κατηγορεί τόσο τα τεχνικά κλιμάκια, όσο και τους επικεφαλής του κουαρτέτου ότι με τη στάση τους υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση.

Η επιστολή Τσακαλώτου εστάλη την περασμένη εβδομάδα προς τους προϊσταμένους του κουαρτέτου και απευθύνεται στον Μπενουά Κερέ, τον Πόουλ Τόμσεν, τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Κλάους Ρέγκλινγκ καταγγέλοντας τη στάση των υφισταμένων τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Στις δέκα σελίδες της επιστολής γίνεται λόγος για υπονομευτικές κινήσεις των τεχνικών κλιμακίων, για καθυστερήσεις και αναβολές, για παράλογες απαιτήσεις, αλλά και για ευθεία παρέμβαση στην εθνική νομοθεσία. Παραθέτει, μάλιστα και περιστατικά, με υπομνήματα, που έχει λάβει από συναδέλφους του υπουργούς, όπου οι δανειστές ζητούν να ακυρωθούν νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Η χρονική στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους προκαλεί εντύπωση, καθώς μόλις έληξε μια επώδυνη διαπραγμάτευση περίπου εννέα μηνών και όλοι περίμεναν «ανακωχή» έως το Σεπτέμβριο. Φαίνεται πως, ενόψει της διαπραγμάτευσης για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ, όλες οι πλευρές παίρνουν θέση προκειμένου να διασφαλίσουν η καθεμιά τους στόχους της.

Οι Ευρωπαίοι στέλνουν από τώρα μηνύματα ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν αλλάζουν, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ είναι δεσμευτικός για τουλάχιστον μία δεκαετία και στη συνέχεια θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μείωσής του. Η δήλωσή του έρχεται σε συνέχεια της απάντησης του εκπροσώπου του ESM στο κουαρτέτο, Νικολά Τζιαμαρόλι, στον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist. «Έχετε δεσμευτεί και για μετά το 2018», ήταν η απάντησή του στο αίτημα του Έλληνα υπουργού για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1,5%-2% του ΑΕΠ μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι, ζητούν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση να δείξει δείγματα γραφής και καλής θέλησης. Φέρνουν ως παράδειγμα την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου ήδη από τον Ιούλιο, ώστε να ξεκινήσει απευθείας η δεύτερη αξιολόγηση.