Ο γρίφος του Ασφαλιστικού και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ: Τη «χρυσή» τομή αναζητεί η κυβέρνηση

Ο γρίφος του Ασφαλιστικού και οι απαιτήσεις του ΔΝΤ: Τη «χρυσή» τομή αναζητεί η κυβέρνηση
sooc

Με το ΔΝΤ να παραμένει και την αξιολόγηση να περιμένει, η κυβέρνηση αναζητεί τη λύση στο γρίφο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού προκειμένου να ικανοποιηθεί ο υπερατλαντικός δανειστής και να αποφευχθεί η εμπλοκή, την στιγμή που το Ταμείο μοιάζει να ανεβάζει και πάλι στροφές δείχνοντας ακόμα μια φορά τα δόντια του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του, το ΔΝΤ, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της αξιολόγησης, στέλνει σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά στο μέτωπο του Ασφαλιστικού προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της βιωσιμότητας του.

Ενδεικτικό της στάσης που κρατάει το Ταμείο είναι ότι ο Πολ Τόμσεν ακολούθησε κατά πόδας στην ευρωπαϊκή περιοδεία του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να ενημερώσει Παρίσι και Βερολίνο ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση .

Ταυτόχρονα, το Ταμείο εμμένει στην άποψη του ότι το εύρος του δημοσιονομικού κενού μεγαλώνει, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων έως και 3 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμά ότι είναι αδύνατο η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο.

Σε αυτό το κλίμα, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τη χρυσή τομή προκειμένου να ικανοποιήσει τον «σκληρό» των δανειστών ο οποίος ζητά η μεταρρύθμιση να καταστήσει βιώσιμο το σύστημα εδώ και τώρα, περικόπτοντας δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο εκτιμά ότι με δεδομένο τα μειωμένα έσοδα του συστήματος, η χρηματοδοτική επάρκεια του Ασφαλιστικού μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με μεγαλύτερες περικοπές.

Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν ήδη στους κοινωνικούς - εργοδοτικούς φορείς, αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση. Αν και το σκέλος της αύξησης των εισφορών το Ταμείο θεωρεί ότι δεν θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και εμφανίζεται αντίθετο, εκτίμηση με την οποία συμφωνούν και οι κοινωνικοί και εργοδοτικοί φορείς στην Ελλάδα, στο σκέλος των περικοπών το ΔΝΤ ζητά μεγαλύτερες μειώσεις για τις οποίες όμως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουν.

Θετικό στοιχείο που δίνει ανάσες στην Αθήνα η ενημέρωση που έκανε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος χαρακτήρισε ως φιλόδοξη και σημαντικό βήμα προς τα εμπρός την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αρνητικό στοιχείο το γεγονός ότι πληθαίνουν οι αξιωματούχοι οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθώς όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος δεν υπάρχουν σημαντικές εκταμιεύσεις στο άμεσο μέλλον για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν υφίστανται πιεστικές ανάγκες πληρωμών, κάτι που επιτρέπει να προχωρήσει με καλή προετοιμασία η διαδικασία.

Το μέλλον του ΔΝΤ

Πλέον είναι σαφές ότι όλες οι πλευρές θεωρούν δεδομένη την παραμονή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που φαίνεται να έχει αποδεχθεί και η κυβέρνηση, παρά τις όποιες «κορόνες» για εσωτερική κατανάλωση.

Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι οι πιέσεις του ΔΝΤ για γενναίες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οι οποίες συνήθως βρίσκουν αντίθετη την κυβέρνηση, συνοδεύονται από την επιμονή του Ταμείου να ξεκινήσει το γρηγορότερο δυνατό η διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του Ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, το ΔΝΤ συνδέει άμεσα τη βιωσιμότητα του χρέους με τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού συστήματος, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θέτει το Μνημόνιο και τις αλλαγές στα εργασιακά και τις αγορές, γεγονός που προκαλεί στην κυβέρνηση έντονες πιέσεις.

Πιέσεις στην τελική ευθεία

Όσο οι μέρες περνούν μεγαλώνει ο κατάλογος με τους αξιωματούχους από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν απαραίτητη την παρουσία του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την περιοδεία του στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κατάλαβε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θεωρείται δεδομένη.

Αυτό του ξεκαθάρισαν τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, όσο και ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ. Αντίστοιχα στο Βερολίνο, ο κ. Τσακαλώτος άκουσε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι απαραίτητη άλλα και ότι η απαιτήσεις του Ταμείου σε πολλά σημεία ταυτίζονται με αυτές του Βερολίνου.

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνομιλία που είχε την Τρίτη ο κ. Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομκών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Ο κ. Λιού διαμήνυσε την πεποίθηση των ΗΠΑ ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει ενεργός παίχτης, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ουάσινγκτον για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Για αυτό και το σημερινό Eurogroup θα ασχοληθεί με την προετοιμασία της αξιολόγησης και τους όρους που θα πρέπει να έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου οι δανειστές να δώσουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, με τον ίδιο ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο να λέει ότι αποφάσεις δεν θα ληφθούν ούτε στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Φεβρουαρίου

Δημοφιλή