Αποστόλου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια για το τσέχικο «ελληνικό γιαούρτι»

Αποστόλου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια για το τσέχικο «ελληνικό γιαούρτι»
TO GO WITH AFP STORY BY SOPHIE MAKRIS: GRECE-GASTRONOMIE-AGRICULTURE-ECONOMIE-LAIT-USAA man prepares the milk for cheese and yoghurt in the outskirts of Athens on February 21, 2014. Yoghurt is a global health fad with millions of adherents in Europe and the United States, and yet in Greece, many people have never heard of 'Greek yoghurt'. Strained yoghurt, made from cows' milk, is the stuff of millions today -- and its popularity the cause of litigation. And yet, in terms of marketing, the term had never been patented by the Greek state or any company, unlike feta cheese which is now a protected EU brand. Strained yoghurt is also popular in Greece, where it also serves as a key ingredient for staple dishes like tzatziki. But for traditionalists, there is also a significant market for non-strained, tangier and more fatty yoghurt made from sheep's milk. Yoghurt made from sheep's milk has 6.5 percent natural fat, compared to around 2.0 percent in cow's milk. AFP PHOTO / MILOS BICANSKI (Photo credit should read MILOS BICANSKI/AFP/Getty Images)
TO GO WITH AFP STORY BY SOPHIE MAKRIS: GRECE-GASTRONOMIE-AGRICULTURE-ECONOMIE-LAIT-USAA man prepares the milk for cheese and yoghurt in the outskirts of Athens on February 21, 2014. Yoghurt is a global health fad with millions of adherents in Europe and the United States, and yet in Greece, many people have never heard of 'Greek yoghurt'. Strained yoghurt, made from cows' milk, is the stuff of millions today -- and its popularity the cause of litigation. And yet, in terms of marketing, the term had never been patented by the Greek state or any company, unlike feta cheese which is now a protected EU brand. Strained yoghurt is also popular in Greece, where it also serves as a key ingredient for staple dishes like tzatziki. But for traditionalists, there is also a significant market for non-strained, tangier and more fatty yoghurt made from sheep's milk. Yoghurt made from sheep's milk has 6.5 percent natural fat, compared to around 2.0 percent in cow's milk. AFP PHOTO / MILOS BICANSKI (Photo credit should read MILOS BICANSKI/AFP/Getty Images)
AFP via Getty Images

Προσφυγή στα δικαστήρια κατά της απόφασης της Τσεχίας να παράγει «ελληνικό γιαούρτι» προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η αναφορά σε «ελληνικό γιαούρτι» υποδηλώνει προέλευση και αυτό αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή. «Πρέπει να δούμε τις νομικές πτυχές του θέματος. Θα το παρακολουθήσουμε και θα προσφύγουμε στα δικαστήρια», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική για τη φέτα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει κλείσει από το 2014 και καταλόγισε αμέλεια στην κυβέρνηση Σαμαρά, προσθέτοντας ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα είχε την προεδρία της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την επικείμενη συμφωνία της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΤΤΙΡ), ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει, επανειλημμένα, το ζήτημα της προστασίας των προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ) που αφορά και την ελληνική φέτα και τόνισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα ενημερώσει αναλυτικά τους βουλευτές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Δημοφιλή