Ελληνικές Startups στο Bloomberg: Οι φόροι του Τσίπρα είναι ένας ακόμη λόγος για να φύγουμε

Ελληνικές Startups στο Bloomberg: Οι φόροι του Τσίπρα είναι ένας ακόμη λόγος για να φύγουμε
portrait of young businessman with mobile phone
portrait of young businessman with mobile phone
Lava via Getty Images

Τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς οι ελληνικές startups καθώς επίσης και τις δυσκολίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επισημαίνουν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ιδιοκτήτες startups. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρας για τις φορολογικές πολιτικές που ακολουθεί και ειδικότερα στις αυξήσεις στη φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση, ενώ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση κίνητρα για να δραστηριοποιηθούν και να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ο Βασίλης Σιώρος είναι διευθύνων σύμβουλος της Ardustech Ρ.C, μίας μικρής εταιρίας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα η οποία ωστόσο διαθέτει μεγάλα σχέδια για τη χρήση του ελαιόλαδου στις βιομηχανίες φαρμάκων, καλλυντικών και τροφίμων.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά στο Bloomberg:

«Καμία startup δεν ζητεί από την κυβέρνηση χρήματα. Η πολιτεία μπορεί αν δημιουργήσει επενδύσεις χωρίς να χρειαστεί να δώσει χρήματα, με το επιτρέψει στις startups να μην πληρώσουν φόρους ή εισφορές για ένα χρόνο, ή αν είναι να πληρώσουν να είναι μειωμένοι. Αυτό μπορεί να δώσει τη δυνατότητα για ακόμη ένα χρόνο λειτουργίας σε μια startup η οποία και θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας ή δύο ακόμη θέσεων εργασίας».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι startups αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της οποιασδήποτε προσπάθειας για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία από το 2008 έχει συρρικνωθεί κατά το ένα τέταρτο. Μάλιστα, ο αριθμός τέτοιου είδους επιχειρήσεων φέρεται να έχει διπλασιαστεί από το 2010, ωστόσο τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα απλά εντείνουν τα εμπόδια για την λειτουργία τους σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον.

«Η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη λειτουργία των startups όπως οι αναγνωρισμένοι διεθνώς επιστήμονες και μηχανικοί που διαθέτουν, καθώς επίσης και το χαμηλό κόστος των λειτουργικών εξόδων αλλά και του προσωπικού», σημειώνει στο Bloomberg, ο Βασίλης Στιβακτάκης διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Oseven, η οποία παρέχει μία εφαρμογή για smartphones για όσους ασφαλιστές χρειάζονται ακριβή δεδομένα για όσους οδηγούν.

Αποθαρρυντικό το περιβάλλον στην Ελλάδα

«Ωστόσο η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας αποδυναμώνει τα πλεονεκτήματα αυτά στα μάτια των επενδυτών», όπως αναφέρει ο ίδιος, ο οποίος μάλιστα άνοιξε την δική του startup πριν ακριβώς από ένα χρόνο και λίγο μετά επήλθαν τα capital controls.

O κ. Στιβακτάκης προτείνει μάλιστα συγκεκριμένα μέτρα ούτως ώστε το οικονομικό περιβάλλον αν γίνει ευνοϊκό για μία startup στην Ελλάδα. Ένα παράδειγμα, θα ήταν να παρέχει η κυβέρνηση ένα πενταετές σχέδιο για όσες startup ξεκινούν τη λειτουργία τους, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό γι' αυτού τους είδους τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα τελευταία πέντε χρόνια πάνω από 250.000 εξειδικευμένοι επαγγελματίες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ τα όσα έγιναν πέρυσι με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών είχαν ως αποτέλεσμα κάποιες startup να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα η Oseven που τη μετέφερε στο Λονδίνο.

Ο Χρήστος Κόνου για παράδειγμα είναι συνιδρυτής μαζί με άλλα τέσσερα άτομα της Avocarrot, η οποία ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2013 και τώρα πλέον η έδρα της είναι στο Σαν Φρανσίσκο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι στη χώρα μας υπάρχουν δημιουργικά άτομα με ταλέντα και ικανότητες παρόμοιες με αυτές που συναντά κανείς στο Λονδίνο, το Βερολίνο ή το Ισραήλ.

«Για να προσελκύσετε επενδυτές και startups σαν εμάς η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει κίνητρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή