ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
04/02/2015 05:13 EET | Updated 04/02/2015 07:19 EET

Βαρουφάκης: «Τα 1,9 δισ από τα ελληνικά ομόλογα είναι δικά μας χρήματα»

TIZIANA FABI via Getty Images
Greek Minister of Finance Yanis Varoufakis arrives to meet his Italian counterpart on February 3, 2015 in Rome. Greece sought to add Italy to its supporters in a fight to secure easier terms on the country's massive debt after unveiling new proposals to end a stand-off with international lenders. Greek Finance Minister Yanis Varoufakis told international financiers in London yesterday that the leftist-dominated government in Athens would be making proposals for 'a menu of debt swaps' that would avoid the need for any of the country's 315-billion-euro mountain of foreign debt to be written off. AFP PHOTO / TIZIANA FABI (Photo credit should read TIZIANA FABI/AFP/Getty Images)

Νέο μήνυμα πως η Ελλάδα θέλει τα «παγωμένα» 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης) στέλνει, μέσω της ιταλικής «La Repubblica», ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τα 1,9 δισ. ως «δικά μας χρήματα», ενόψει της συνάντησής του με τον πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος εν τω μεταξύ φέρεται να απορρίπτει την πρόταση της Αθήνας για χρηματοδότηση-γέφυρα μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Η δήλωση υπουργού Οικονομικών έρχεται τη στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν διεργασίες για τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα

Τα 1,9 δισ. αποτελούν μέρος της δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρακρατείται από τους πιστωτές, καθώς η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση.

Τέλος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξος για την επίλυση του θέμα του ελληνικού χρέους και σημειώνει πως εισέπραξε θετική ανταπόκριση κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με χρηματοπιστωτικούς παράγοντες στο Λονδίνο τη Δευτέρα.

Όπως δεσμεύτηκε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ότι η χώρα δεν θα εμφανίσει «ποτέ ξανά» έλλειμμα στον προϋπολογισμό της και επιχείρησε να καθησυχάσει τη Γερμανία ότι η νέα πολιτική γραμμή της Αθήνας δεν σημαίνει ότι γυρίζει την πλάτη στις μεταρρυθμίσεις, σχολιάζει το Ρόιτερς.

«Οι Γερμανοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν σημαίνει πως αποκλίνουμε από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων αν δώσουμε σε έναν συνταξιούχο που ζει με 300 ευρώ τον μήνα επιπλέον 300 ευρώ τον χρόνο» δήλωσε στην Die Zeit ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος την Πέμπτη αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο.

«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι η Ελλάδα--πέραν της πληρωμής τόκων--δεν θα παρουσιάσει ποτέ ξανά έλλειμμα στον προϋπολογισμό της. Ποτέ, ποτέ, ποτέ!» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας «δεν θα ζητήσει ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αύριο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχοντας, όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, περιοδεύσει ανά την Ευρώπη για να εξασφαλίσει υποστήριξη στα σχέδιά του να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας που έχει ζητήσει το Βερολίνο.