ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/05/2015 06:50 EEST | Updated 14/05/2015 09:21 EEST

Βαρουφάκης: Θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει

ASSOCIATED PRESS
Greece's Finance Minister Yanis Varoufakis arrives for a meeting of EU finance ministers at the European Council building in Brussels on Tuesday May 12, 2015. Greece may have only a couple of weeks left before it faces real problems meeting its financial commitments, the country's finance minister conceded Monday as talks with European creditors dragged on without agreement. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

«Ως υπουργός Οικονομικών θα αρνηθώ να βάλω υπογραφή σε ένα πακέτο το οποίο από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι αριθμητικά συνεπές και αν αποδεικνύεται ότι μαθηματικά δεν βγαίνει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το πρωί της Πέμπτης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση, αλλά οι ενέργειες εκείνες που θα επιτρέψουν την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας.

«Όλοι αναγνωρίζουν πως εάν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτό τότε πρέπει να σταματήσει η συνεχιζόμενη ασφυξία της αγοράς» είπε και πρόσθεσε πως έπειτα από έπειτα από πέντε χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα έχει αποτύχει.

«Οι κυβερνήσεις υπόσχονταν πράγματα, προκειμένου να πάρουν τη δόση, που δεν μπορούσαν να κάνουν. Το ήξεραν και οι δανειστές...πρόκειται για μια μοναδική κατάσταση στα παγκόσμια χρονικά» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Υπάρχει μια συστημική αποτυχία. Στόχος είναι η όποια συμφωνία να επιτρέψει τη διέξοδο και την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας. Το βασικό ζητούμενο της διαπραγμάτευσης είναι να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας και της λιτότητας και δεν εννοώ τον λιτό βίο» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο ίδιος υποστήριξε υπάρχει κατανόηση και από την πλευρά των δανειστών, αλλά όπως τόνισε αυτά του τα λένε στους διαδρόμους.

«Στους διαδρόμους μου λένε έχεις δίκιο αλλά πως θα το περάσω από το κοινοβούλιο. Άρα είναι θέμα διακυβέρνησης της Ευρώπης. Δεν υπάρχουν τα εργαλεία για να επιλύουν τέτοιες διάφορές» είπε.

Ακόμη ο κ. Βαρουφάκης είπε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να «ανασχεδιαστεί».

«Ακόμη και εξαφανιζόταν το χρέος το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν θα έχει λυθεί» είπε ο υπουργός Οικονομικών και μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με ένα λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων και συμμετοχής του κράτους.

Επίσης έδωσε έμφαση στον «απεγκλωβισμό» του τραπεζικού συστήματος από τα «κόκκινα» δάνεια.

Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα που έχουν διακρατηθεί από την ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο – Αύγουστο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί από τους θεσμούς 6,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν «ακούρευτα» ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία λήγουν την περίοδο εκείνη. 

Το υπόλοιπο των ελληνικών ομολόγων που θα έχει στα χέρια της η ΕΚΤ θα είναι 27 δισ. ευρώ και όπως είπε αυτά τα ομόλογα θα πρέπει να «σταλούν στο απώτερο μέλλον. Είναι ξεκάθαρο αυτό και στους ανθρώπους της ΕΚΤ».

Συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην περίπτωση αποπληρωμής των SMP ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ με τη διαμεσολάβηση του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) και πιθανόν κάποιου swap μεταξύ Ελλάδας και ESM.

Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν θα υπάρξει απολύτως καμία μεταβολή στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, αυτή την τουριστική περίοδο και μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Εμμανουήλ Κόνσολα, και για θέματα φορολόγησης στη διανυκτέρευση κ.α., ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης πως όποιο και να είναι το φορολογικό καθεστώς την, μετά τον Σεπτέμβριο εποχή, θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα των νησιών και τους ευάλωτους του τουριστικού χώρου.