Χαράσσοντας τον «χάρτη εξόδου» από την κρίση και την είσοδο στις αγορές. Τα τέσσερα μέτωπα που αναμένεται να ανοίξουν

Χαράσσοντας τον «χάρτη εξόδου» από την κρίση και τα τέσσερα μέτωπα που αναμένεται να ανοίξουν
Eurokinissi

Εν αναμονή της εντολής με την οποία η Ελληνική οικονομία θα επιστρέψει μετά από το 2014 και πάλι στις αγορές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα. Βάση των σεναρίων αποτελούν οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι ειδήσεις πολλές. Είτε κακές, είτε καλές το υπουργείο Οικονομικών θέλει να χαρτογραφήσει τα επόμενα στάδια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αλλά κυρίως να σχεδιάσει τον «χάρτη εξόδου από την κρίση» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Ωστόσο, τα μηνύματα παραμένουν τουλάχιστον μπερδεμένα. Για παράδειγμα η κίνηση της Standard & Poor's έδωσε μισή χαρά, καθώς ο οίκος έβαλε τη χώρα «στο προθάλαμο της αναβάθμισης» εκτιμώντας θετικά τις συνθήκες της οικονομίας. Η αναβάθμιση όμως δεν ήρθε ακόμα.

Αντίθετα η έκθεση του ΔΝΤ έμεινε στις γνωστές θέσεις που το Ταμείο εκφράζει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Παρά τις εκτιμήσεις που υπήρχαν στην κυβέρνηση ότι οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θα προχωρήσουν σε μια έστω και ελάχιστη βελτίωση της διατύπωσης για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και τη βιωσιμότητα του χρέους, το Ταμείο εμμένει στη σκληρή στάση που κρατά εδώ και χρόνια.

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελευταίες εξελίξεις εξετάστηκαν σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Ήδη η επιστροφή στις αγορές θεωρείται ειλημμένη απόφαση η οποία θα πραγματοποιηθεί όταν το οικονομικό επιτελείο κρίνει ότι είναι η ευνοϊκότερη στιγμή. Τα επόμενα βήματα θα είναι ο σχεδιασμός της διαπραγματευτικής γραμμής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Τα μέτωπα τα οποία αναμένεται να ανοίξουν, περιγράφονται στην έκθεση του ΔΝΤ και περιλαμβάνουν:

1ον) Μέτρα και το 2018: Το ΔΝΤ επιμένει ότι η οικονομία δεν θα επιτύχει τους στόχους που θέτει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καθώς προβλέπει ότι, παρά τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Μάιο, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο επαναφέρει στο τραπέζι τη λήψη νέων προληπτικών μέτρων ή την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων του 2019 και 2020.

2ον) «αναβολή» των αντισταθμιστικών μέτρων: Το Ταμείο εκτιμά ότι η οικονομία δεν θα μπορέσει να επιτύχει του υψηλούς στόχους πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου τα λεγόμενα «αντίμετρα» δεν θα είναι δυνατό να εφαρμοστούν πριν το 2023. Μάλιστα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι η μείωση του αφορολογήτου θα χρειαστεί να επιβληθεί τελικά από το 2019 και όχι από το 2020 όπως έχει ψηφιστεί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

3ον) Στοπ στους συμβασιούχους: Το ΔΝΤ στην έκθεση του ζητά από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα των συμβασιούχων, καθώς διαπιστώνει «δραματική αύξηση» στις προσλήψεις συμβασιούχων η οποία αντιστρέφει την μείωση που συντελέστηκε από το 2010.

4ον) Όχι υπαναχωρήσεις στα Εργασιακά: Οι «μεταρρυθμίσεις» στα εργασιακά θα πρέπει να εφαρμοστούν όπως έχουν συμφωνηθεί χωρίς υπαναχωρήσεις αναφέρει στην έκθεση του το ΔΝΤ και τονίζει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν ήταν το δυνατό στοιχείο των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά θεωρεί πως πλέον έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά και καλεί την κυβέρνηση να μην την αντιστρέψει.

Δημοφιλή