Χουλιαράκης: Μέχρι Σεπτέμβριο αναμένουμε προτάσεις των υπουργείων, με ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια

Χουλιαράκης: Μέχρι Σεπτέμβριο αναμένουμε προτάσεις των υπουργείων, με ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια
Greek Deputy Finance Minister Giorgos Chouliarakis addresses lawmakers during a parliament session prior the confidence vote of the new government at the Greek parliament in Athens late on October 7, 2015. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
Greek Deputy Finance Minister Giorgos Chouliarakis addresses lawmakers during a parliament session prior the confidence vote of the new government at the Greek parliament in Athens late on October 7, 2015. AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Μέχρι τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών αναμένει από τα αρμόδια υπουργεία τις προτάσεις τους με ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην ισχύει από 1/1/2017 το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.

Απατώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ Α. Δαβάκη, ο κ. Χουλιαράκης διευκρίνισε ότι τα υπουργεία Άμυνας, Δικαιοσύνης και Παιδείας είναι αρμόδια να βρουν τα ισοδύναμα μέτρα και όχι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, όπως είπε, θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προτάσεων οι οποίες πάντως μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί.

«Αυτές τις μέρες γίνεται η επεξεργασία από τα αρμόδια υπουργεία για την κατάθεση της δικής τους πρότασης για τα νέα μισθολόγια. Στόχος είναι να κατατεθούν πριν το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 τα ειδικά μισθολόγια, που αφορούν καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωμάτες, δικαστικούς και μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε:

«Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι η απλοποίηση και η αποκατάσταση ενός συστήματος δικαιοσύνης που θα δίνει κίνητρο στη προσπάθεια, θα επιβραβεύει την αριστεία και θα έχει συμβατότητα με το δημοσιονομικό πλαίσιο».

Ο κ. Χουλιαράκης μίλησε ακόμα για δύο απολύτως διακριτά θέματα σε ότι αφορά τα νέα ειδικά μισθολόγια, σε σχέση με το πάγωμα μισθολογίου τους.

«Πάγωμα μισθολογίων προβλέπεται μόνο σε περίπτωση που τα αρμόδια υπουργεία δεν προσδιορίσουν ισοδύναμες παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Τα αρμόδια υπουργεία έχουν τρεις μήνες από σήμερα για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι αρμόδιο για την επεξεργασία των προτάσεων. Είμαστε βέβαιοι ότι τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Άμυνας και Παιδείας, θα μεριμνήσουν και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει παραλάβει τις προτάσεις τους με ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι θα το κάνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

«Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι βρήκα τα ισοδύναμα και τα έχω στείλει μάλιστα στον κ. Χουλιαράκη» αντέτεινε από την πλευρά του ο κ. Δαβάκης, συμπληρώνοντας:

« Ο κ. Καμμένος, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι έχουν ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένοι κωδικοί. Η δική σας τοποθέτηση είναι ότι μέχρι σήμερα δεν λάβατε τίποτα. Η δική μου άποψη είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να ανησυχούν περισσότερο».

«Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω. Αντίθετα, είμαι βέβαιος ότι όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί θα μεριμνήσουν για αυτό. Έχουν ένα διάστημα τριών μηνών για να καταθέσουν τις δικές τους ισοδύναμες προτάσεις, οι οποίες και πρέπει να αφορούν σε ισοδύναμα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει τις προτάσεις τους για να τις αξιολογήσει. Μέχρι τώρα δεν τις έχει λάβει. Και εγώ άκουσα τον υπουργό Άμυνας να τοποθετείται με ακρίβεια και με κωδικούς, περιμένουμε να σταλούν και να αξιολογηθούν», επεσήμανε ο κ. Χουλιαράκης κλείνοντας την απάντηση του.

Επιστημονικά αδόκιμη η άποψη Ρέγκλινγκ για κόστος διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη

«Επιστημονικά αδόκιμη» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, την άποψη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ότι το κόστος της «διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη» ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού σχετικά με την οικονομία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι υποπτεύεται πως η εκτίμηση του κ. Ρέγκλινγκ στηρίζεται στον δανεισμό» και πρόσθεσε ότι «από τα 86 δις του δανείου περίπου τα ¾, δηλαδή περίπου 50 δισ., είναι για ανακύκλωση χρέους».

«Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει αυτό που λέει, είναι επιστημονικά αδόκιμο», τόνισε ο κ. Χουλαριάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρέγκλινγκ, στηριζόμενος στην δημοσιοποιημένη έκθεση του ΔΝΤ του 2015 που αναφερόταν σε ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα για την ίδια χρονιά και 3,5% για το 2016 είχε υποστηρίξει ότι «αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%». Ωστόσο, όπως είπε, «αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση» και συμπλήρωσε, ότι μετρώντας και υπολογίζοντας το κόστος, αυτό σημαίνει έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα περισσότερα από 100 δισ. ευρώ.

Δημοφιλή